Privatperson förlorade marktvist

Tingsrätten ogillar den stämning som en privatperson riktat mot Piteå kommun. Nu måste han betala drygt 68 000 kronor av kommunens rättegångskostnader.

Samhällsbyggnadschefen Johan Wirtala är nöjd över domen. Han menar att ett annat utslag hade fått stora konsekvenser för Sveriges kommuner. (Arkivbild)

Samhällsbyggnadschefen Johan Wirtala är nöjd över domen. Han menar att ett annat utslag hade fått stora konsekvenser för Sveriges kommuner. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-11-29 16:37

– Jag har inte bestämt mig, men ett överklagande ligger nära till hands. Jag var till 95 procent säker på att vinna eftersom jag anser att det fanns bevis, säger mannen.
En central del är det telefonsamtal som mannen uppgett att han haft med en handläggare på kommunen innan han gjorde sitt markköp. Något som handläggaren under ed i tingsrätten inte sade sig ha något minne av.
Tingsrätten anser inte att det är styrkt att det samtalet har ägt rum.

– Det känns fel och jag är övertygad om att hela gruppen på samhällsbyggnad vet att jag har rätt, säger mannen.
Telefonsamtalet är centralt i den här tråkiga historien eftersom mannen säger att han då fick besked om att det inte förelåg några hinder att bygga, däremot strandskydd, på den mark han sedan köpte.
– Det var ju därför som jag köpte, men att inte komma ihåg verkar vara gångbart i rättssalen.

Kommunen yrkade ersättning för rättegångskostnader med totalt 135 202 kronor, men tingsrätten skriver ner beloppet till 68 382 kronor.
– Det är inte roligt att behöva betala det, men jag överväger som sagt att överklaga.
Samhällsbyggnadsförvaltningens chef, Johan Wirtala, säger att det inte är aktuellt att överklaga trots att tingsrätten skrev ner rättegångskostnaderna.
– Det är tråkigt för den här personen, men jag är glad över utslaget. Vi ser inte att vi gjort något fel. En fällande dom hade varit märklig och det hade fått konsekvenser för alla kommuner i Sverige, säger Johan Wirtala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!