Den explosionsartade ökningen av vårdappar har inneburit stora merkostnader för Region Norrbotten – och skattebetalarna – eftersom varje "besök" hos en nätläkare kostar regionen pengar även om patienten tolkar det som att tjänsten är gratis. Det är en av anledningarna till att regionen ville ta fram en egen digital tjänst. Resultatet har fått namnet Digitalen, som lanserades den 27 februari.
Regionens nätbaserade vårdtjänst finns än så länge inte som app utan man loggar in i via sin webbläsare i mobilen, surfplattan eller datorn. Bortsett från avsaknaden av en särskild app är tjänsten snarlik, patienten erbjuds direktkontakt med sjuksköterska eller läkare. Förutom att det blir mer kostnadseffektivt för regionen är målet också att öka tillgängligheten, minska på resandet och att patienten slipper vänta i telefon eller i väntrum.
För att kunna nyttja Digitalen måste man ha tillgång till mobilt bank-ID. Tjänsten hittas igen på 1177.se eller genom att man googlar på Digitalen. Till att börja med får patienten svara på en handfull frågor och sedan får man tips om egenvård eller inbjudan till en chatt med sjuksköterska. Vid behov kan man även få prata med en läkare. Om appens tjänstgörande personal däremot bedömer att patienten bör göra ett besök på hälsocentral och träffa vårdpersonal öga mot öga så slussas personen vidare i vårdkedjan.
En fördel jämfört med nätdoktorerna med säte i södra Sverige är också att personalen i Digitalen alltid har tillgång till patienternas journaler.
Regionen har till en början valt att starta tjänsten utan att släppa en särskild app trots att det är så konkurrenterna erbjuder sina tjänster, och via omfattande marknadsföring gör dem lättillgängliga att ladda ner.
Kommer Digitalen att släppas som en särskild app? Är det inte det som patienter som använder nätläkartjänster förväntar sig?
– När man väl loggat in ser gränssnittet ut som en app, säger Pia Näsvall, som också framhåller att Digitalen går att använda i alla kanaler.
Näsvall har dock förståelse för att många tycker det är smidigt att ha en app i mobilen, och utesluter inte att det kan bli en i framtiden även för Digitalen.
– Det finns ingen tidsplan för det i dagsläget, utan vi har valt att starta tjänsten så här för att komma igång. Men utvärdering sker fortlöpande och finns det efterfrågan på en app så får vi ta ställning till det, säger Pia Näsvall.