Populärt med öppet hus på Christinaskolan

Efter fyra temadagar var Christinaskolans elever på torsdagen redo att visa upp allt de gjort.

Teatergruppen Christinarevyn lockade till skratt när de körde Sven Melanders klassiker om krig och fred och om vad barnen önskar sig mest av allt.

Teatergruppen Christinarevyn lockade till skratt när de körde Sven Melanders klassiker om krig och fred och om vad barnen önskar sig mest av allt.

Foto: Catrin Renlund

Piteå kommun2019-10-03 21:25

Christinaskolans elever tänker på andra. Det kunde man konstatera när man gick runt på alla "stationer" där man kunde se på fotoutställning, konst, teater, lådbilar med mera. Mellan alla sevärdheter kunde man ta en fika eller köpa en lott. 

En mängd lokala företag hade sponsrat med fina priser till prisbordet och alla intäkter går oavkortat till Svenska naturskyddsföreningens lokalavdelning i Piteå.

I flera år har skolan satsat på temadagar någon månad in på höstterminen. Uppskattade dagar som låtit eleverna lämna det teoretiska för att istället vara praktiska under en hel skolvecka. Temadagarna har också alltid lockat en mängd besökare, naturligtvis mest föräldrar och syskon, men även andra intresserade som vill se vad eleverna åstadkommit.

Årets temadagar är på temat Må bra – miljö och hälsa och enligt rektor Mona Marklund har det inte funnits någon brist på entusiasm de gångna dagarna.

– Det här att vi bryter schemat och eleverna får jobba kreativt är väldigt populärt, säger hon.

Hon berättar att de hela tiden jobbar för en vi-känsla och att temaveckan är ett bra sätt att utveckla den känslan. Det skapar trygghet.

– Nu har det gått en dryg månad sedan de började skolan, vi kallar den för smekmånaden. Det kan då bli lite gnabb här och där och då är det viktigt att jobba över åldersgränserna från sjuan till nian. Den här veckan ger effekt för de som börjat sjuan, de får kontakt med äldre elever på ett bra sätt, säger Mona Marklund.

Molly Nilsson och andra sjundeklassare har satsat på en fotoutställning som visades i foajén. Många av eleverna har under temadagarna gått runt i stan, både utomhus och inomhus, och fotograferat vackra bilder som var till salu. Klasserna säljer bilderna och skänker pengarna till naturskyddsföreningen istället för att åka på klassresa.

– Vi tänkte inte sälja dem från första början, men pengarna behövs, säger hon.

Irja Wallmark var stolt över sjuornas teatergrupp som bjöd på två välbesökta humorföreställningar under kvällen, den så kallade Christinarevyn.

– Eleverna har gjort ett fantastiskt jobb. Det här ska inte gå att göra på en halv vecka.

Elias Laestander från Sikfors och kompisen Lucas Bergqvist hade fullt sjå med att räkna poäng och hålla koll på de som ville testa innebandy eller prickskytte.

– Det är många här som man känner och det är kul, sade Elias.

Under fredagen kommer eleverna att delta i Skoljoggen där de samlar in pengar till Barncancerfonden.

Elma Fredriksson blev så här glad när pappa Viktor köpte hennes konstverk för en hundring.
Elma Fredriksson blev så här glad när pappa Viktor köpte hennes konstverk för en hundring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!