Politiker och personal mötte skolmatsgäster

Nya kostpolitiska riktlinjer ska antas i Piteå kommun, men vad tycker barnen om skolmaten egentligen? På torsdagen tog politikerna reda på det.

Eleverna Filippa Löfroth, Vilmer Bergvall, Mahmod Salim och Towe Ceder, alla i klass 3B Strömnäs skola, pratade skolmat, miljö och favoriträtter med Åsa Häggström, enhetschef måltidsservice, och politikern Marianne Hedkvist (S).

Eleverna Filippa Löfroth, Vilmer Bergvall, Mahmod Salim och Towe Ceder, alla i klass 3B Strömnäs skola, pratade skolmat, miljö och favoriträtter med Åsa Häggström, enhetschef måltidsservice, och politikern Marianne Hedkvist (S).

Foto: Gunnel Ekman

Piteå kommun2020-03-12 18:00

Fastighets- och servicenämnden började dagen tillsammans med Barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden, det vill säga deras kunder, de som de levererar mat till i skolor och på boenden. 

De nuvarande kostpolitiska riktlinjerna och ett förslag till nya, reviderade skrivningar presenterades och tillsammans diskuterade man innehållet och den mat som levereras till skolor och boenden.

– Det är första gången vi bjudit in de andra nämnderna, våra kunder, vi tyckte det var intressant att höra vad de tyckte och tänkte, berättar Marita Björkman-Forsman, ordförande i Fastighets- och servicenämnden.

Premiär var det också för det som hände sedan. Nämnden hade beslutat sig för att ta reda på vad barnen tycker så när kollegorna i de andra nämnderna satte sig ner för att äta lunch begav de sig ut i skolorna.

S-politikern Marianne Hedkvist hade tilldelats Strömnässkolan tillsammans med enhetschefen vid måltidsservice, Åsa Häggström, och åt snart skollunch med eleverna Filippa Löfroth, Vilmer Bergvall, Mahmod Salim och Towe Ceder i klass 3B.

Den här dagen serverades två olika soppor (sojafärs- respektive potatis- och purjolökssoppa) samt kycklingprinskorv med stekt potatis och hemgjord coleslow. Och eleverna hade många åsikter om mat. 

– All mat är god, utom fisk, tyckte Filippa Löfroth.

Skolmaten är på det stora hela bra, tyckte eleverna unisont. De sa sig också vara nöjda, både med miljön i skolmatsalen och kökspersonalen ("de är jättetrevliga och snälla").

När det blev tal om favoritmat hade de vuxna något överraskande spagetti och köttfärssås som klar etta, medan barnen nämnde mer "exotiskt" som sushi, tacos och sånt.

Vid återsamlingen, där alla politikerna redovisade erfarenheter från olika skolor, var det ett genomgående tema – särskilt hos de äldre eleverna.

– Niorna tyckte att maten var okej, men ganska "vattnig", sa Anna Åström (MP) som besökt Pitholmsskolan. 

– De tycker många rätter smakar likadant, att maten är fantasilös, de vill ha mer kryddor.

En annan sak som framkom var att yngre elever på flera skolor tyckte "tonårspojkarna" tog tallriken full när det var något extra gott och sen kastade hälften, så att de dessutom kunde bli utan.

– Sen ville de inte ha färdigblandad sallad, utan separerat så de fick ta själva, sa Daniel Bylund (KD).

Alla synpunkterna ska nu tas vidare till verksamheten och om möjligt påverka utbudet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!