Personligt genomfördes för sjuttonde gången i fjol bland elever i årskurs sju, nio och andra året på gymnasiet i Piteå kommun, detta på uppdrag av kommunfullmäktige. Totalt deltog 1 289 ungdomar vilket ger en svarsfrekvens på 89 procent.
Resultatet visar att de allra flesta ungdomar i Piteå kommun själva tycker att de mår bra, de tränar regelbundet, använder varken tobak, alkohol eller andra droger och litar på vuxna i sin omgivningen. Hela 91 procent ser ljust få framtiden.
– Det finns mycket positivt i enkäten, men sedan finns det en grupp elever som inte mår bra, säger Anette Christoffersson, processledare.
En förändring som ses i 2019 års undersökning är att andelen pojkar som skattar sin hälsa som mycket eller ganska god har minskat med 17 procent jämfört med föregående år. Samtidigt har andelen flickor som skattar sin hälsa som god eller mycket god ökat med sex procent.
– Det här är viktigt att följa upp, vad beror det på. Mår killarna sämre eller är det mer okej för killarna att visa att de inte mår bra, säger Anette Christoffersson.
Andelen unga som uppger att de känt sig så deppiga att de allvarligt funderat på självmord är något lägre i jämförelse med 2018. Totalt är det 115 unga som svarat ja på frågan om de allvarlig funderat på självmord de senaste 12 månaderna, år 2018 var det 153 elever.
Av dem som utsatts för mobbning har 34 procent funderat på självmord, bland dem som inte utsatts för mobbning var siffran tio procent. Mobbningen har inte minskat under de senaste tre åren.
– Det känns förstås frustrerande, säger Anette Christoffersson.
Enkäten visar också att allt färre elever röker, snusar eller dricker alkohol. När det gäller hur många som uppgett att de använt narkotika ses heller ingen ökning.
Men när det gäller alkohol och droger ger undersökningen en positivare bild än den som förmedlas av fältare och polisen som tvärtom pekar på en ökad droganvändning.
– Man är anonym i undersökningen, men ungdomarna kanske inte litar helt på anonymiteten. Här får man lägga ett pussel för att få ihop en bild av hur det egentligen ser ut, säger Christoffersson.
Nyligen informerade hon kommunfullmäktige om enkäten och kommer också hålla en dragning för alla nämnder, Elevhälsan och rektorerna ute på skolorna. Resultaten används sedan i verksamhetsplaner och som nyckeltal i delårsbokslut.