Plusbudget 2020, sedan blir det kärvare

Beräknad plusbudget 2020, men därefter ser det kärvare ut. Illa, anser Alliansens företrädare, som hellre sett ordentliga sparkrav i verksamheten.

I måndags klubbades Piteå kommuns budget för 2020 och verksamhetsplan för 2021-2022, men inte utan debatt och kritik från oppositionen. (Arkivbild)

I måndags klubbades Piteå kommuns budget för 2020 och verksamhetsplan för 2021-2022, men inte utan debatt och kritik från oppositionen. (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

Piteå kommun2019-11-27 05:00

– Det är väl bättre med en långsam inbromsning än att tvingas panikbromsa i sista stund. Ska vi säkra bra välfärd på sikt så måste vi våga ta det ansvaret, sa Majvor Sjölund (C).
Moderaten Håkan Johansson menade att det rödgröna styret saknar insikt om att sämre tider nalkas.
– Vi måste bädda för det redan nu. Vår budget hade gett ett plusresultat på 35,6 miljoner.

I juni beslutade kommunfullmäktige om budgeten för 2020 och verksamhetsplan, VEP, för 2021-2022. Måndagens sammanträde handlade om kompletteringar utifrån de förändringar som skett de senaste fem månaderna.
– Den här debatten har vi redan haft. I grunden handlar det om att vi tar ansvar för verksamhet och ekonomi. Vi har inte lagt in några besparingar, men heller inga tillskott till verksamheten. Däremot står vi upp för välfärden, sa Helena Stenberg (S).

Det rödgröna förslaget röstades, förstås, igenom och fick dessutom stöd av SD-avhopparna Robert och Elin Håkansson.
Det innebär ett något nedskrivet resultat, 15,1 miljoner för 2020. Minus 24,4 miljoner för 2021 och 16,2 miljoner för 2022 är däremot bättre än prognosen i juni.
– Vi kan inte spendera mer än vi får in, men vi har inte fått något gehör, sa Johnny Åström (SJV) som i debatten i juni hävdade att kommunen skulle ha ett underskott på 390 miljoner år 2030.
– Vi är lika olika nu som vi var i juni, konstaterade Brith Fäldt (V).

Resultatet på 15,1 miljoner motsvarar 0,59 procent av de samlade skatteintäkterna och statsbidragen. Målsättningen är att kommunen ska göra resultat som motsvarar 1,5-2,0 procent.
Trots det så väljer de rödgröna att inte höja kommunalskatten nästa år. Ett beslut som fick tummen upp av flera företrädare för oppositionen.
Det klubbade beslutet innebär också att nämnder/styrelser inte får några tillskott, utan måste upprätta internbudget (drift och investeringar) med befintliga medel.

Alla partier verkar vara ense om att den globala tillväxten håller på att dämpas. Något som kan få negativa konsekvenser för både stat och kommun.
Anders Nordin (SLP) höll en lång utläggning om omvärldsanalys med klimatet i fokus. Så lång att Håkan Johansson (M) något irriterad tyckte att Nordin inte höll sig till ämnet.
Anders Nordins slutsats är hur som helst att varken de rödgrönas eller Alliansens förslag gick att stödja och yrkade därför på avslag.
Magnus Häggblad (SD) röstade på sitt eget förslag. 

"Vi har inte lagt in några besparingar, men heller inga tillskott till verksamheten", sa kommunalrådet Helena Stenberg (S). (Arkivbild)
"Vi har inte lagt in några besparingar, men heller inga tillskott till verksamheten", sa kommunalrådet Helena Stenberg (S). (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!