Piteås skolchef: "Lärarbristen en katastrof"

Skolverket larmar för akut lärarbrist. Piteå drabbas, och på Strömbacka är endast 74 procent av NO-lärarna behöriga inom ämnet.

Bristen på lärare i Sverige anses allvarlig, och även inom skolan är bristen på behöriga lärare hög. Detta gäller främst matte och NO. (Arkivbild)

Bristen på lärare i Sverige anses allvarlig, och även inom skolan är bristen på behöriga lärare hög. Detta gäller främst matte och NO. (Arkivbild)

Foto: Gorm Kallestad

Piteå kommun2019-12-10 15:17

Skolverket varnar för att det om 15 år kommer att saknas 45 000 lärare. Samtidigt flaggar Lärarförbundet för brist på behöriga lärare även inom skolan, främst NO och matematik. I Norrbotten ligger antalet behöriga lärare på 82 procent. I Piteå är siffran 74 procent. Siffrorna gäller gymnasieskolan.

– Bristen på lärare är en nationell katastrof, säger Malin Westling, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen, Piteå kommun.

– Det är alldeles för få som utbildar sig till lärare i Sverige. Det gäller generellt, men främst inom matte och NO. Det råder brist redan i dag, och vi befarar att den bara kommer att bli värre. Det är en bild vi delar med lärarfacken.

Malin Westling säger att lärarbristen gör det svårt att hitta lärare, men att Piteå generellt har hög behörighetsgrad inom skolan. Piteås låga behörighetssiffror inom matte och NO kommer som en nyhet för henne, men hon berättar att kommunen tar det på allvar.

– Vi har hög behörighetsgrad generellt, men tidigare har man inte tittat på enskilda ämnen. Detta är något vi verkligen vill undersöka vidare, och något vi måste hugga tag i.

Med obehörig lärare avses utbildade lärare som tvingas jobba med ämnen de ej studerat för att lära ut. Ett annat alternativ för kommunerna är att anställa lärare som ännu ej erhållit sin lärarexamen. Malin Westling berättar att Piteå ligger bättre till än många kommuner, men att förändrade krav på undervisningen i grundskolan skapar problem.

– Förra året hade vi svårigheter att rekrytera matte och NO-lärare till grundskolan. I år är däremot alla tjänster tillsatta, säger hon.

– Samtidigt har ämnet matematik utökats, och vi ska ge betydligt mer undervisning än tidigare. Vi kommer att behöva fler mattelärare. Även om vi håller näsan över vattnet just nu, så är det här ett stort problem för oss.

För att möta utmaningarna i grundskolan inleder Piteå kommun ett samarbete med stiftelsen Teach for Sweden. Dessa erbjuder, i samarbete med LTU, akademiker att lägga till den pedagogik som krävs för en lärarexamen. Samtidigt som utbildning inom pedagogik och ledarskap erhålls jobbar dessa som lärare på högstadieskolor. Piteå kommun ska inom samarbetet anställa två personer som under två år kommer att arbeta som lärare inom kommunen. 

– Fokuset är på lärare i högstadiet, och vi skulle gärna se att det i första hand är matte och NO-lärare, säger Malin Westling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!