Piteås skamfläck prioriteras i år

I år ska kommunen satsa på att finna en lösning för gamla p-huset Löjan. "Det är lite skämmigt att inget händer, men i år tror jag på ett resultat", säger Anders Lundkvist, kommunalråd.

En liten ansiktslyftning gjordes i somras av p-däcket Löjan. I väntan på att däcket ska bli bostäder målades sidan mot Sundsgatan.

En liten ansiktslyftning gjordes i somras av p-däcket Löjan. I väntan på att däcket ska bli bostäder målades sidan mot Sundsgatan.

Foto: Annika Lahti

Piteå kommun2020-01-13 05:00

P-däcket Löjan är utdömt sedan 2006. Numera kallas p-huset Piteås skamfläck och har sedan 2006 varit med om många spruckna planer. Turerna har minst sagt varit många och långa.

Wallsténföretagen har haft och har första tjing. Men när det stod klart att Piteå kommun inte flyttar Norrmalmskolan till Nolia och med anledning av det, flyttar biblioteket till nya lokaler på Löjan backade exploatören ur.

– Jag har inget att säga i frågan i dag. Det är kommunen som äger fastigheten, säger Andreas Wallstén, vd på Wallsténföretagen.

För kommunen blev icke-flytten ett slags antiklimax. Men nu är det dags att lyfta på den våta filt som legat över p-däcket.

– Vi var så inne på biblioteksspåret. Nu har vi precis börjat med ett omtag och vår förhoppning är att det ska hända någonting, säger Jessica Nilsson, samhällsutvecklare vid Piteå kommun.

I väntan på att något ska göras gjordes en liten ansiktslyftning av p-däcket mot Sundsgatan i somras.

– Vi har målat och tagit bort det som varit trasigt.

Sedan 2015 finns ett planprogram för bostäder på Löjan.

– Ambitionen är att bygga enligt programmet, men kommunen bygger ju inga bostäder, säger Nilsson.

Under förra året fanns inte nog med resurser för att fokusera på projektet.

– Vi har hållit på med så mycket annat, exempelvis Christinaprojektet.

Det ska bli ändring på det detta år.

– Vi ska fokusera på Löjan och har gjort nytag, säger Nilsson och förklarar att omorganisationer har gjorts och att man börjat kalla till möten för att diskutera och komma vidare.

Kommunalrådet Anders Lundkvist tror på en lösning detta år. 

– Det är lite skämmigt att det tagit så lång tid, men innan året är slut ska vi veta vad som ska bli där.

En anledning till att det drar ut på tiden är diskussionerna om höjden på de hus som ska byggas. Den har pågått i många år. Exploatörer vill bygga högt för att få ekonomi i bostadsbyggandet, medan kommunen velat hålla nere höjden.

– Piteå kyrka i närheten får inte överskuggas. Sen har vi andra så kallade profilbyggnader i närheten att ta hänsyn till, till exempel Stadshotellet. Det har påtalats av stadsplanerare. 

Wallsténs är fortfarande den naturliga samarbetspartnern och den som kommunen för dialog med.

– Vi för inte samtal med någon annan. De är huvudspåret och det mest naturliga eftersom de äger det gamla Pite energihuset där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!