Sedan 1956 har Sverige haft ett enskilt larmnummer för att nå samhällets alla blåljusaktörer. I Piteå har man i år valt att sätta lite extra fokus på dagen.
– Vi kommer att göra firandet synligt genom att träffa medborgare och sprida budskapet om 112-numret via sociala medier. Det är viktigt, säger områdespolisen Emma Svensson.
De vill visa att de är ett gemensamt lag och att det också blir bättre när de jobbar ihop. Larmcentralen är deras gemensamma knytpunkt.
– Numret fyller en viktig funktion för att medborgare kan larma i en nödsituation, men också för att personalen på SOS alarm fungerar som spindeln i nätet för oss, säger brandmannen Nils Granberg.
– Då vi möter personer med psykisk ohälsa, misstanke om suicud, alkohol och droger behövs ett bra samarbete. Vi hade en person som bröt benet på Eliasleden förra sommaren, då skickade SOS alarm ut räddningstjänsten och vi på ambulansen fick bärhjälp, säger Sandra Toroczaky.
Hela 97 procent av svenskarna känner till att 112 är ett nödnummer vilket placerar Sverige på en tredjeplats i Europabarometern gällande kännedom om nödnumret.
– Barn får lära sig 112 genom att peka på näsa och ögon redan i förskoleålder, säger områdespolisen Emma Svensson.
För att ytterligare kunna öka graden av samarbete finns en gemensam dröm om ett eget blåljus-hus i Piteå.
– Det vore underbart om vi kunde få den närheten till varandra. Det skulle underlätta enormt vid samövningar, säger Svensson.