Piteåbon som utmanar de stora drakarna

Det är den kreativa sidan av ölbranschen som tilltalar Gustaf Ahlin, grundaren av bryggeriet This is how. ”Det finns möjligheter att växa mot de stora drakarna”, säger han.

De kreativa möjligheterna är det bästa med öltillverkning, tycker han.

De kreativa möjligheterna är det bästa med öltillverkning, tycker han.

Foto: Linda Sundström

Piteå kommun2019-12-06 05:00

Det klirrar för fullt bakom plastskynket i lagerlokalen intill när öl tappas upp i flaskor som sedan ska få de färgglada etiketterna.

– Piteåborna är ganska bra på att dricka öl. På Systembolaget köper nog många samma öl, men på krogen tror jag de vill prova någonting nytt ibland. Svenskar överlag är väldigt nyfikna och öppna för nya möjligheter, säger grundaren Gustaf Ahlin och tar plats på en av stolarna i baren i närheten av de stora öltankarna.

Även om This is how har en traditionell hållning till ölproduktion så experimenterar de ofta fram nya smaker som på sikt skulle kunna utmana de gamla höjdarna.

– Det finns fortfarande möjligheter att växa mot de stora drakarna. Vi äter av marknaden för varje år.

Utvecklingen inom ölbranschen verkar gå mot ett bredare utbud av smaker. Även traditionella ölländer som Tyskland brygger annat än pilsner nu, berättar han.

Nyligen hemkommen från en mässa i Malmö och snart på väg till Göteborg har han fullt upp med att sälja sitt varumärke och bredda marknaden, men han inspireras också av andra.

– Det är spännande att besöka lokala bryggerier och se vad de gör. Att få uppleva öl på plats. Jag skulle vilja utveckla ölturism, att folk får besöka bryggerier och prova öl. Vi har tyvärr inte gårdsförsäljning som i Danmark, men vi får se vad som händer i framtiden, säger han med ett leende.

Den före detta smålänningens resa började 2006 när han jobbade som kock i Luleå och upptäckte att han tyckte det var roligare att stå i baren. Sedan växte intresset för öl, med dess oändliga konstellationer och smaker.

– Det finns inga gränser för vad man kan skapa. De kreativa möjligheterna är fantastiska.

Men det räckte inte med att sälja öl. Han berättar om det magiska året 2012.

– Jag köpte hem böcker och bryggde öl i köket. Då blev jag hopplöst förälskad i att producera någonting eget och ville starta ett bryggeri.

I samma veva skulle han och hans fru, Sofia, få barn och sökte sig till en mindre stad. Sofia är uppvuxen i Piteå och han hade också kopplingar till Norrbotten sedan sin tid som kock. 

– Det kändes rätt att bo här. Det är en lagom stor stad för barnen att växa upp i och det finns en framtidstro här. När man kommer utifrån märker man snart av Piteandan. Och här finns många företag som vill framåt. Jag vill vara en del av företagandet och få stan att växa.

Sedan han fick tag på investerare och lokal har This is how, så småningom med flera delägare, vuxit en bra bit utanför Norrbottens gränser.

– På mässan i Malmö sa många att de aldrig druckit en öl från Piteå. Norrland är fortfarande exotiskt för många.

I och med att en av ölen serveras på årets Nobelfest sätter de Piteå på kartan och Gustaf Ahlin reser i jobbet som aldrig förr.

– Jag har en väldigt förstående fru.

I övrigt försöker han hålla relativt normala arbetstider.

– Sedan jag fick anställda har det blivit bättre. Jag försöker jobba sex till fyra och så lite hemifrån på kvällen.

Vilken öl föredrar du?

– Det beror på om man kommer från skidbacken eller har klippt gräset en varm sommardag.

This is how brygger öl för livets alla tillfällen. Under december föredrar han IPA:n, en humlearomatisk öl med lite högre alkoholhalt och när det gäller julöl funderar han en stund.

– Till julmaten passar nog en pilsner. En ljus lager, men gärna med smak. Eller en mörkare, lite maltigare ale, säger han.

Vi är Piteå

Namn: Gustaf Ahlin

Gör: Driver bryggeriet This is how

Familj: Frun Sofia, sönerna Axel, 5 år, och Oscar, 3 år

Intressen: Hockey, mat och dryck

Det ska han göra i jul: Vi åker till Gällivare och njuter av livet. Förhoppningsvis åker jag lite bräda

Önskar sig i julklapp: Vi har valt att inte köpa julklappar till varandra i år. Men fred på jorden önskar jag mig

Det bästa med Piteå: Människorna och den vackra staden och naturen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!