Piteåbo häktad misstänkt för narkotikabrott

Polisen har gjort husrannsakan på tre adresser i centrala Piteå där man funnit betydande mängder kokain.

Husrannsakan har gjorts på tre adresser i Piteå där betydande mängder kokain och amfetamin beslagtogs. (Arkivbild)

Husrannsakan har gjorts på tre adresser i Piteå där betydande mängder kokain och amfetamin beslagtogs. (Arkivbild)

Foto: TT

Piteå kommun2019-10-23 14:53

Som PT tidigare skrivit har kokainet sedan en tid fått fäste i Piteå, en tung drog som tidigare varit sällsynt i Norrbotten.

De senaste två veckorna har polisen gjort två tillslag Piteå där betydande mängder kokain och amfetamin har hittats. Tre personer, två män och en kvinna i dryga 20-årsåldern, har anhållits misstänkta för narkotikabrott av normalgraden. De misstänkta personerna är kända av polisen sedan tidigare.

Första tillslaget gjordes för en och en halv vecka sedan när polisen genomförde husrannsakan på en adress i centrala Piteå. En större mängd kokain och amfetamin hittades och en person greps och anhölls men släpptes senare.

På måndagen gjordes ännu ett tillslag, den här gången gick polisen in på två adresser och husrannsakan resulterade även där i fynd av betydande mängder kokain och amfetamin. Två personer anhölls, varav en släpptes på tisdagen. Den andre blev häktad under onsdagen, på sannolika skäl misstänkt för narkotikabrott. Åtal ska vara väckt senast den 6 november.

Vilken mängd kokain handlar det om?

– Jag säger inte hur mycket det är, men en betydande mängd. Med den gamla narkotikastrafflagen skulle det ha varit ett grovt brott, men med nuvarande narkotikastrafflag bedöms det som ett brott av normalgraden, säger kriminalkommissarie Aron Backman.

I april skrev PT om det ökande kokainmissbruket i Piteå. Polisen Victoria Enberg sade då att de testat fler som varit positiva på kokain än tidigare.

– Ungefär en gång i månaden har vi fått positivt på kokain sedan hösten 2018 och det är olika personer varje gång, sade hon. 

Och användandet av den tunga drogen fortsätter att öka, enligt kriminalkommissarie Aron Backman.

– Vi ser ju att det ökar sedan en tid tillbaka. Vi både hittar kokain men även att man är påverkad av kokain. Och nu har vi som sagt även gjort beslag av betydande mängd. Det är ett tecken på att det finns gott om det, säger han.

Polisen har en bra koll på vilka missbrukarna är, men det dyker hela tiden upp nya. Kokainet som används i Piteå brukas till största delen av unga män i åldern 25 till 30 år.

Normalgraden för narkotikabrott innebär fängelsestraff mellan sex månader och tre år. Om en gärning innefattar tyngre typer av narkotika, som kokain, krävs det en mindre mängd för att domstolen ska rubricera gärningen som narkotikabrott av normalgraden, än om det handlar om exempelvis hasch.

En av de misstänkta häktades på onsdagen. (Arkivbild)
En av de misstänkta häktades på onsdagen. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!