– Det är sagt att Piteå ska vara en fristadskommun och det är på gång en fortsättning. Mer kan jag inte säga förrän det är klart. Det är känslig information då det rör sig om en förföljd musiker, säger Micael Jonsson, kulturchef i Piteå kommun.
När budgeten för 2020 fastställdes fick kultur- och fritid inga pengar för att fortsätta vara en fristadskommun. Men uppdraget från kommunalrådet Helena Stenberg (S) var ändå tydlig.
"Det är en viktig verksamhet och vi vill att det ska fortsätta, men nämnden får inget tillskott."
När det gäller finansieringen är också en lösning på gång, enligt Micael Jonsson.
– Det är inte fattat något beslut i frågan till hundra procent, men förhoppningsvis har vi en lösning till nästa år som inte påverkar budgeten alltför mycket. Jag tror det ska lösa sig.
Kommer det här påverka kulturens budget i år?
– Det kan det göra. I år har vi inte haft någon finansiering. Det kan ändå bli lite kostnader, men det får vi ta inom befintlig budget, säger Micael Jonsson.
Kommuner som vill bidra till att värna om yttrandefriheten kan erbjuda konstnärer som lever under hot i sina hemländer en fristad under två år. Kommunen står för konstnärens uppehälle under tiden och om personen kan leva på sitt yrke efter två år finns det möjlighet att få permanent uppehållstillstånd.
Cris Gera blev Piteås första fristadsmusiker efter att ha behövt fly sitt hemland Zimbabwe efter en kritisk låt. 2018 släpptes hans singel Piteå för alla – för att hylla staden som tog emot honom.