Piteå kommun närmar sig upplåning

Piteå kommun redovisar positivt resultat för år 2019 men sjunkande likviditet gör att kommunen kan tvingas att ta nya lån.

Majvor Sjölund (C) och kommunalråden Helena Stenberg  och Anders Lundkvist (S) är nöjda med 2019 års bokslut.

Majvor Sjölund (C) och kommunalråden Helena Stenberg och Anders Lundkvist (S) är nöjda med 2019 års bokslut.

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2020-03-05 20:00

Under torsdagmorgonen presenterade kommunalråden Helena Stenberg och Anders Lundkvist (S) samt oppositionspolitikern Majvor Sjölund (C) årsbokslutet för 2019. Kommunen omsätter drygt 2,5 miljarder kronor. Förra året blev resultatet 89 miljoner kronor 

– Vi  passerade målet 1,5 procent i överskott. Det blev 3,5 procent, säger Anders Lundkvist.

Resultatet gör att Piteå kommun går vidare med investeringar i nytt tak på Strömbackaskolan,  fortsatt renovering av stadshuset, kylanläggningar vid vård- och äldreboenden samt konstgräsplan i Öjebyn.

2019 och en bit in på 2020 visar dock att Piteå kommun har en ansträngd likviditet, hur mycket pengar kommunen har i kassan. I augusti förra året fanns 50 miljoner kronor i likvida medel, under april passerade det under nollstrecket, fram till december skedde en viss uppgång för att dyka igen efter årsskiftet.

– Skälet till den försämrade likviditeten beror på att vi gjort många investeringar, men det betyder inte att vi är utan medel, vi har en checkräkningskredit, förtydligar Anders Lundkvist.

Piteå kommun har inga lån vilket gör att soliditeten (andel eget kapital av totalt kapital) är hög, 72 procent. Men kommunalråden säger att nu kan det bli aktuellt med att ta upp lån.

– För att vi ska klara investeringar i bostadsbyggande och inom äldreomsorgen, säger Stenberg.

Majvor Sjölund är nöjd med bokslutet, men hon tar upp att det är  lyckliga omständigheter som bidragit till resultatet. Dit hör att förra årets börsuppgång gynnade Piteå kommun. 

– Det var inte Piteå kommuns förtjänst. Men det var bra att Piteå kommun renodlade sitt ägande i fastigheter och försäljning av lägenheter gav resultat. Nu är det viktigt att överskottet används till  investeringar som kommer hela kommunen till del, säger hon.

Årsredovisningen visar att samtliga nämnder och styrelser utom socialnämnden och kultur-och fritidsnämnden redovisar plusresultat. Socialnämnden med en budget på 939 miljoner kronor redovisar 52 miljoner i negativt resultat, kultur och fritidsnämnden med en budget på 130 miljoner kronor redovisar 180 000 kronor i negativt resultat.

Helena Stenberg säger att socialnämnden arbetar aktivt med att minska kostnaderna.

– Det har tagits fram en ny organisation där ett led med mellanchefer försvunnit och arbetet med att minska kostnaderna fortsätter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!