Det var i april 1897 som Edisons senaste uppfinning, kinematografen, en tidig filmprojektor, för första gången introducerades i Piteå. Denna "alldeles nya uppfinning" betecknades som ett underverk. Före 1890-talet existerade inte heller det vi i dag kallar för film. Den första kommersiella visningen med en kinematograf genomfördes 1895 Paris.
Det var en dansk impressario vid namn Niels Nielsen som det året hade gett sig ut på en norrlandsturné efter att tidigare visat film i Stockholm.
I tidningen rapporterades i anledning av filmvisningen följande; ”Kinematografen framställer en levande tavla med rörliga figurer, alldeles som i verkliga livet. Den genialiska uppfinningen förtjänar att beskådas”.
För att locka Piteåborna att beskåda rörliga fotografier i naturlig storlek annonserade arrangören runt om i Piteå med affischer med följande uppmaning: ”Ärade Publikum häruti staden äger i Dag samt några Dagar framåt beskåda århundradet största sensation skapad av det helt överlägsna människosnillet – Kinematografen. Kasta vad Ni hava för händer och infinn Eder mangrant till Direktion Nielsens revolutionerande visningar av det nya undret”.
Vad som erbjöds Piteåborna på vita duken var ”Fröken Carmen Juanita Dansar”. ”Tsarens kröning i Moskva” samt ”Badande Barn i förening med Mister Horst och hans mekaniska figurteater från London”.
Efter premiärvisningen dröjde det ett tag innan visningarna blev mer allmänna, då filmförevisarna drog sig norrut på vårkanten. Vintertid förekom inga förevisningar.
Efter tre år dök den förste ambulerande flmvisaren upp i Piteåbygden, Clas Wilhelm Andersson (1871-1944) som drog omkring med en projektor och filmrullar i kofferten. Efter ett kringflackande liv som filmvisare inrättade han senare fasta biografer på ett flertal platser i Norrbotten, bland annat Piteå.
Andersson hade i bagaget bland annat ”Slavinnans Kärlek” och ”Boudoirens Hemlighet”.
Om slavinnans kärlek förkunnade annonserna ”Därnere i Södern rasar lidelserna med fruktansvärd styrka. Det beror helt på närheten till vulkaner och kallas på utrikiska för Passion. Kärleken intill döden är hos dessa mörklagda folkslag inte bara tomt pladder som här i den mörka nord”.
Boudoiren beskrevs som ”Synnerligen vågade och förföriska scenerier från en intim Boudoir i staden Paris nordvästra förorter. Djärvheten utlovas annars penningen tillbaka i kassan”.
En annan kringresande filmvisare som besökte olika platser i Piteåbygden var Carl W Enquist som hade tält för 150 personer.
I Piteå var Godtemplarhuset i södra hamnen den första fasta platsen för biovisningar. 1914 hade Elite-Teatern etablerat sig efter Storgatan, i nuvarande Åhlénshuset. 1918 kom biograf Skandia, vid Storgatans östra del.
Det syndiga franska nöjeslivet hade en viss lockelse genom tillkomsten av Röda Kvarn 1938. En ordagrann översättning av sin franska förlaga, Moulin Rouge.
Dessförinnan hade Metropol, en biograf med läktare, etablerats år 1926.
1956 startades biografen Saga efter Storgatan.
I dag är bioutbudet koncentrerat till Småstaden.
Det fanns även biografer i Altersbruk, Arnemark, Koler, Lillpite, Munksund, Norrfjärden, Roknäs, Rosvik, Sikfors, Storfors, Storsund och Öjebyn.