Fortsatt underbemanning bland psykologer och behandlingspersonal på öppenvårdspsykiatrin i Piteå gör att de patienter som väntar på en psykologutredning får vänta länge. I dag uppgår väntetiden för en utredning till flera år.
– I snitt är väntetiden cirka två år, men även inom kön sker prioriteringar fortlöpande. Om vi kan rekrytera fler psykologer är ambitionen att ha ett betydligt snabbare förlopp, säger verksamhetschefen Ola Fritz.
I dagsläget väntar cirka 20 personer på en psykologutredning vid vuxenpsykiatrin i Piteå. Dessa utredningar gäller de diagnoser som kräver en mer uttömmande utredning för att kunna ställa, bland annat ADHD, autism och olika personlighetssyndrom, exempelvis emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS), även kallat borderline.
– Det vanligaste är frågeställning om neuropsykiatriska diagnoser och utredning om personlighetssyndrom, säger Ola Fritz.
Han berättar att de längsta köerna i Piteå består i patienter som väntar på en ADHD-utredning.
– Det rör sig i huvudsak om patienter med ADHD-diagnos. Det kan tyvärr ibland bli långa väntetider för denna patientgrupp. Det beror på att det är en ökad grupp patienter som önskar utredning, säger Ola Fritz.
Hur jobbar ni med att lösa köerna?
– Framförallt försöker vi rekrytera. Vi har fått dispens för fyra tjänster och håller just på med anställningsintervjuer av behandlare. Vad gäller psykologer fick vi ingen sökande, så den befattningen annonserar vi ut på nytt.
Flertalet uppsägningar under 2019 medför att endast två av tidigare sex psykologer jobbar kvar på öppenvårdsmottagningen, vilket påverkar väntetiderna för utredningar.
Är det inte problematiskt för de patienter som får vänta länge?
– Väntetider är alltid en olägenhet för patienterna. Däremot är det viktigt att notera att många, för att inte säga de flesta, av dessa patienter redan är inne i en behandling och redan har en pågående kontakt. Fördelen med en utredning är att den exempelvis kan visa på behov av kompletterande behandling, exempelvis behov av viss medicinering.
Kan allmänheten förvänta sig en förbättring av kötiderna?
– Om vi lyckas rekrytera så kan vi förvänta oss en viss reduktion av kötiderna. Stora delar av Sverige har dock långa köer vad gäller psykologutredningar. Ett rimligt mål är att vi ska hålla oss inom vårdgarantin.