På grund av olika incidenter har hälsocentraler tvingats öka säkerheten. Sedan i höstas är de flesta dörrar på Piteå hälsocentral låsta. Patienterna kommer in i väntrummet och receptionen, men sedan är det stopp.
Ytterligare ett steg i att förstärka säkerheten är överfallslarm. Piteå hälsocentral är först i kommunen bland de regionala hälsocentralerna och systemet är igång sedan några dagar tillbaka.
– Tidigare var de vita rockarna ett skydd, men så är det inte längre. Samhället har förändrats till det hårdare och risken att bli utsatt för hot och våld har ökat de senaste åren. Vi vill att våra medarbetare och patienter ska vara trygga i våra lokaler och överfallslarmen är en del i det arbetet, säger verksamhetschefen Ronny Grundström.
– Att hotfulla personer kommer in och vill ha tillgång till läkemedel är tyvärr inte unikt för Piteå hälsocentral. Vi har fått tillkalla väktare och polis vid olika tillfällen. Även de verbala hoten ökar, både på plats och via telefon, säger enhetschefen Christina Vikström.
När personalen kommer på morgonen gör de ett test av larmet för att säkerställa att det fungerar som det ska. Det bärs sedan lättåtkomligt av de fyrtiotalet anställda.
Flera sirener och larmljus gör att ingen missar när larmet går. Via utplacerade tavlor kan man se i vilken korridor eller vilket rum som den som larmat befinner sig.
– Att bära överfallslarm är inte frivilligt. På en byggarbetsplats bär man hjälm, här bär alla anställda larm när de jobbar, säger Christina Vikström.
Frågan kring säkerhet är lyft på flertalet arbetsplatsträffar de senaste åren och både ledningen och fackliga representanter har drivit frågan om överfallslarm.
Vid en inspektion av Arbetsmiljöverket fick hälsocentralen en uppmaning att åtgärda vissa säkerhetsbrister och nu har många delar i arbetet fallit på plats.
Att ta fram rutiner kring vad som händer efter att ett larm har gått har också varit en del i arbetet.
– Det är minst lika viktigt hur man hanterar det som hänt efter att den akuta situationen är löst. För det har vi goda rutiner och det känns betryggande, säger Christina Vikström.
Sjuksköterskan Kajsa Westerberg bär larmet väl synligt på arbetskläderna.
– Jag tycker att det här är bra. Det är en trygghet för oss, säger hon.