Överfallet ska ha skett på öppen gata

Den femte juni 2012 berättade PT om våldtäktsdomen. Överfallet hade enligt tingsrätten skett på öppen gata natten till den 14 april.

Hovrätten för övre Norrland sänkte mannens straff till två år och tre månader. (Arkivbild)

Hovrätten för övre Norrland sänkte mannens straff till två år och tre månader. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2019-10-22 19:00

Kvinnan hade enligt egen utsago besökt en krog i centrala Piteå, där hon och hennes sambo kommit ifrån varandra. Det var när hon gick ensam längs Prästgårdsgatan som hon och den nu dömde mannen stötte ihop med varandra. Mannen hade en kompis med sig, men kompisen gick vidare för att hämta sin bil och återvände efter några minuter. När kompisen kom tillbaka och frågade om mannen skulle åka med tackade han nej till det. Några minuter senare ringer emellertid mannen till kompisen och frågar om han kan komma dit, vilket han också gör kort efter att han ringt. 

Mannen och kvinnan var i förhör överens om vad deras konversation vid garageporten på Prästgårdsgatan handlade om. De pratade om relationer, separationer och föräldrars umgänge med sina barn. Det är när de kommer till vad som hände efter denna diskussion som parternas historier går isär. Kvinnan menar att mannen gav sig på henne och tvingade henne till sex vid garageporten, medan mannen hävdar att de sa hejdå och gick åt varsitt håll. 

En ordningsvakt på krogen har bekräftat att mannen dök upp där precis när vakten avslutade sitt arbetspass. Mannen frågade om vakten kunde skjutsa honom till kompisen och de åkte tillsammans till den kompis som mannen varit med bara några minuter tidigare. 

Samtidigt som mannen träffar ordningsvakten och de tillsammans åker hem till kompisen, springer kvinnan gråtande fram på gatan och berättar för en främling att hon blivit våldtagen. Hon visar sina trasiga strumpbyxor. Klockan 03.04 ringer hon efter sin skjuts. Hon körs upp till akuten vid Piteå sjukhus, därefter åker de till Sunderby sjukhus där kvinnan undersöks av läkare. 

I hennes underliv konstateras skador i form av sår på ena blygdläppen samt vid ingången till slidan. Fyra dagar senare konstaterar en rättsläkare att hon även har en underhudsblödning på vänster överarm, hudrodnad på höger överarm samt hudrodnader och underhudsblödningar på båda benen. 

Även mannen låter sig undersökas av rättsläkaren, på honom hittar man inga synliga skador. 

Garageporten ligger mitt emot en fastighet med bostadslägenheter.
Garageporten ligger mitt emot en fastighet med bostadslägenheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!