PT skrev i början av förra veckan om Backeskolan där väldigt många barn på kort tid insjuknade med feber och förkylningsliknande symptom. När PT tog tempen på tisdag är läget på bättringsvägen.
– Vi har 23 barn borta nu, men vi tror att det går åt rätt håll. Som mest var 56 av 98 barn sjuka i förra veckan. Det var rena sjukstugan ett tag. Vi tempade, ringde föräldrar och skickade hem eleverna en efter en. Antalet sjuka barn har varit jämt fördelat i alla klasser, säger Carina Burman, rektor på Backeskolan.
Flera andra skolor och förskolor i Piteå har också drabbats av regelrätta epidemier då många barn hastigt insjuknat med feber, huvudvärk och allmän hängighet. Ett exempel är Klubbgärdsskolan med cirka 80 elever från förskola till årskurs tre.
– Nu är vi fulltaliga i förskoleklassen, men när det var som värst i slutet av förra veckan var bara sju av 18 barn friska. I många klasser var hälften av barnen sjuka, berättar fritidspedagogen Iréne Norberg.
På tisdagen var sjukdomsläget lite bättre. "Bara" 6-8 sjuka barn i varje klass.
– Februari brukar ju kallas för vabruari och i år stämmer det på dagen. Sjukfrånvaron tog fart måndagen den 3 februari. En intressant sak är att inga vuxna har insjuknat på Klubbgärdsskolan. Vi måste nog vara immuna mot den här influensan, säger Iréne Norberg, som dock konstaterar att magsjuka, som kanske är mer fruktat, börjar sprida sig i förskolorna.
Peter Andersson är verksamhetschef för elevhälsan. Han har ingen övergripande bild av hur omfattande sjukläget har varit i Piteås skolor.
– Nej, det är rektorerna som har den bilden, men vi vet att många har varit sjuka. Våra skolsköterskor jobbar ute i verksamheten och kan ge allmänna råd som vikten av handhygien. Däremot ansvarar inte skolsköterskorna för förskolan.
Smittskyddsläkaren Anders Nystedt har uppmärksammat den närmast epidemiska spridningen av förkylning i Piteås skolor och han har en teori.
– Vi tror att det kan vara det vi kallar influensa B, en kusin till vanlig influensa, som barn ofta saknar immunitet mot. Det innebär hög feber och att man blir ganska hängig. Det behövs inte läkarvård eller antibiotika, utan panodil, vila och att dricka mycket brukar räcka.
Är det ovanligt många sjuka barn i Piteå?
– Ja, det är anmärkningsvärt många, men annars är det vanligt med sjukdomar vid den här tiden. Februari är en klassisk sjukdomsperiod, säger Nystedt.