Om slakterier hade glasväggar

Enligt en ny undersökning avstår hälften av Sveriges ungdomar från kött. En av dem är 18-åriga veganen Hilma Lundkvist.

Den senaste tiden har veganism debatterats friskt, inte minst i och med Luleå kommuns beslut att sluta servera vegansk mat i skolorna. Pitebon Hilma Lundkvist är vegan för miljöns och djurens skull.

Den senaste tiden har veganism debatterats friskt, inte minst i och med Luleå kommuns beslut att sluta servera vegansk mat i skolorna. Pitebon Hilma Lundkvist är vegan för miljöns och djurens skull.

Foto: Elin Eriksson

Piteå kommun2019-09-27 13:22

I början av september genomförde Novus en riksrepresentativ undersökning för SVT, som visade att över hälften av alla unga i Sverige reducerat sin köttkonsumtion, i syfte att minska sin klimatpåverkan, medan bara var tredje person i åldrarna 50–79 år kan säga detsamma.

Hilma Lundkvist går tredje året på naturprogrammet på Strömbackaskolan, och har varit vegan sedan drygt två år tillbaka. I hennes fall startade tankarna kring köttindustrin med miljöfrågan, som diskuterades under hemkunskapen. Hilmas intresse väcktes, och i takt med att hon samlade på sig mer fakta växte skulden över att hon inte agerade. När hon började läsa på mer om djurhållning var det droppen. Hon slutade äta kött i årskurs 9, och redan under följande sommarlov hade hon övergått till fullfjädrad vegan.

I dagens samhälle ses veganism som en extrem livsstil, men för Hilma känns det viktigt att förmedla att det inte behöver vara så svårt som raw food-bloggarna får det att verka.

– Laga dina favoriträtter, men välj helt enkelt bort köttet. Är du sugen på köttfärssås och spaghetti, byt ut köttfärsen mot sojafärs och använd vegetabiliska alternativ till eventuella mejeriprodukter. Ta det i din egen takt och byt ut en sak i taget, det behöver inte vara mer komplicerat än så.

Under sin första termin på gymnasiet hade Hilma inte tillgång skolmat, då Piteå kommun valde att ta bort specialkost för alla elever som saknade läkarintyg. Under denna period tog hon ofta med sig mat hemifrån, för att variera en kost som annars bara hade bestått av sallad och ris, pasta eller potatis.

– Jag blev tillsagd att det inte var något jag kunde göra åt saken, men det känns såklart tråkigt när skolan stoppar unga människor att ta ställning i viktiga frågor. Efter några månader märkte jag dock att vegansk mat serverades igen, och vill man äta vegansk skolmat idag räcker det att prata med skolans kökspersonal.

Det finns såklart fler sätt att visa var man står än bara genom kosten. I våras strejkade Hilma för klimatet, men hon är kluven inför att delta i strejken i Piteå nu på fredag. Mycket studietid går till spillo, samtidigt som hon anser att strejkens syfte är större än så.

– Det är lätt att tänka att man bara är en person och därför inte kan göra skillnad, men samtidigt började ju det hela med en person som har gjort väldigt mycket skillnad. Jag får se om jag kan gå, jag skulle väldigt gärna vara där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!