Piteåbaserade This is how startade för några år sedan i liten skala. Men de har snabbt fått växla upp i takt med att intresset för deras öl ökat.
I dagarna har de i stort sett dubblerat kapaciteten i bryggeriet på Annelund.
Inte nog med det. Företaget är i full fart med att förbereda för nästa milstolpe. Att göra en öl som ska serveras på Nobelbankettens efterfest.
– För några månader sedan var vi på en mässa i Stockholm. Det kom fram en tjej som sa att hon hade ett samarbetsförslag. Det hör man rätt ofta och så händer inget mer, men hon ringde upp och presenterade sin idé. Det visade sig att hon ville att vi skulle göra en öl till Nobelfestens efterfest, säger Gustaf Ahlin, ölchef och vd för This is how.
Direkt Gustaf hörde förslaget fick han en vision om vilket öl han ville göra.
– Det skulle vara något som var nobelt och jag kom att tänka på de nobla humlesorterna som växer i Bavariaområdet i Tyskland. Jag ville också att ölen skulle vara festlig och passa många typer av människor, så därför blir det en lager.
Varken ölen eller designen är helt klara än, men innan den 10 december kommer allt att vara redo.
Och Gustaf och hans kollegor kommer självklart att vara på plats och servera sin nobla öl själva.
– Förra året var det drygt tvåtusen personer på efterfesten som håller på mellan elva på kvällen och fem på morgonen, säger Gustaf som tycker att hela grejen är jättekul.
– Det är häftigt att ett litet bryggeri från Piteå hamnar på ställen vi aldrig hade kunnat drömma om.
Det var när Gustaf och hans familj flyttade till Piteå för fem år sedan han kunde börja skissa på sin vision om ett eget bryggeri. Genom ölintresset lärde han känna Fredrik Nilsson och David Wellborg och tillsammans med dem kunde This is how rulla igång. På vägen har fler delägare kommit till.
En tidig framgångsfaktor var samarbetet med Bastard burgers. Då fanns hamburgerkedjan bara på två orter och i samband med den tredje etableringen – i Piteå – skapade This is how en öl till dem.
– Deras resa har också blivit en del av vår resa, man kan säga att Bastard burgers tog oss ut i landet. Tack vare dem finns vi till exempel på Arlanda nu, säger Gustaf.
En annan milstolpe var när bryggeriets syrliga hallonöl kom in på Systembolaget. I dag står den för en stor del av produktionen.
Bland restaurangerna som serverar This is how finns Fotografiska, At Six hotel och en av Gustafs favoriter Nook med på listan.
Vart skulle du helst vilja att en This is how-öl serverades?
– På terminal fem på Arlanda. Att göra den där ölen som folk tar innan de lyfter mot utlandet skulle vara superkul.
Vem skulle du vilja servera en öl på Nobels efterfest?
– Först tänkte jag Greta Thunberg, men hon har ju inte åldern inne. Jag hoppas att hon vinner hur som helst. Men det kommer säkert att vara någon man känner igen som blir kul att servera.
Kommer andra att få chans att smaka på Nobel-ölen
– Det är oklart än så länge. Vi har lovat exklusivitet fram till efterfesten slutar. Sedan får vi se vad som händer.