Ett problem som områdespoliserna i Piteå upplever har ökat på senare tid är att unga sprider bilder och filmer av sexuell karaktär till varandra. Det kan vara självtagna ”dickpics”, ”nudes” eller delande av porr och barnporr.
– Inom polisen stöter vi ofta på baksidan av de sociala medierna. Tittar man på statistik finns ingen direkt ökning av de här brotten, men när vi är ute i klasserna möter vi en annan verklighet, säger områdespolisen Emma Svensson.
Hon uppger att hon och hennes kollegor möter problemen hos elever från fjärde klass och uppåt, men att lärare vittnar om problem redan i lågstadiet.
– I dag är det ovanligt att träffa en tonårstjej som inte fått dickpics, eller har en kompis som har fått det, säger Emma Svensson.
När Piteåpoliserna träffar elever hör de ofta talas om händelser i sociala medier som är rena brott. Det handlar exempelvis om olaga hot, sexuellt ofredande, grooming och barnpornografibrott.
– Men ungdomarna anmäler inte. Många gånger är de inte ens medvetna om att det är ett brott. De reagerar knappt, det är så pass normaliserat. I Piteå vet de unga många gånger vem dickpicsen kommer från och vems könsorgan bilderna föreställer, det är inget hysch hysch kring det, säger Emma Svensson.
För att komma åt problematiken har poliserna tagit till ett nytt grepp. Några gånger per termin skickas numera ”Områdespoliserna informerar” med skolornas vecko- eller månadsbrev.
– Tanken är att nå ut till föräldrarna och få med dem på tåget. Jag vill inte att det ska kännas som pekpinnar, utan att vi ska hjälpas åt att prata med våra barn. Det här med sociala medier har varit hett länge och därför kändes det naturligt att det var temat i första utskicket, säger Emma Svensson som tagit fram informationsmaterialet tillsammans med sin kollega, utredaren Emma Lundqvist.
– När det kommer till sociala medier är barnen aldrig fredade och brotten sker även när barnet är hemma i sitt rum eller på skolan, säger Emma Svensson.
I utskicket har poliserna staplat upp de vanligaste brotten med tillhörande exempel, alla inspirerade av verkliga händelser i Piteå.
– Barnen bör känna till vad som är ett brott och inte, men det är vårt ansvar som vuxna att se till att brotten inte sker, säger polisen David Carmenholdt.