Nytt dietkök hanterar specialkosten

Antalet portioner specialkost halverades när Piteå kommun införde sina nya riktlinjer. En av anledningarna till förändringarna var att dietköken blev överbelastade.

Det nya dietköket vid Strömbackaskolan kan hantera fler specialkoster än tidigare. "Vi måste klara större volymer", säger kostchef Helena Lundberg.

Det nya dietköket vid Strömbackaskolan kan hantera fler specialkoster än tidigare. "Vi måste klara större volymer", säger kostchef Helena Lundberg.

Foto: Annika Lahti

Piteå kommun2020-01-29 05:00

Ungefär fem procent av skoleleverna har specialkost i Piteå. Innan de nya riktlinjerna för kosten 2016 var det dubbelt så många och det tenderade att öka.

2016 infördes nya riktlinjer för specialkost. Det innebar att om man av etiska, religiösa, kulturella eller medicinska motiv inte kunde äta skolmaten var specialkost inte längre ett alternativ. 

– Önskemålen om specialkost ökade vilket gjorde att våra dietkök inte mäktade med. Det tenderade att bli mer som ansökte om specialkost av andra än medicinska skäl. Från och med 2017 är det endast medicinska skäl som gäller för att få specialkost, säger Helena Lundberg, kostchef.

Tidigare kunde det vara så att en elev inte ville äta till exempel griskött och då kunde få specialkost. Detta gjorde att specialköken fick för mycket beställningar.

När kostriktlinjerna gjordes om utökades utbudet av mat till fler rätter, veckosoppa och växtbaserade alternativ.

– Det gjorde att specialkosten minskade eftersom utbudet ökade, vilket passar fler. Det går att hitta en maträtt för de allra flesta. Maten är också laktosfri.

Livsmedelskostnad för en normalportion är ungefär 7,75 kronor och för specialkost var den drygt 3 procent dyrare under 2019. Till detta kommer även att produktion av specialkost är mer personaltät. Det krävs större personalinsats då hanteringen av maten måste säkerställas så att inga allergiska reaktioner inträffar. Eftersom viss dietmat köps in i mindre skala ökar det också kostnaden.

– Men den största anledningen till att riktlinjerna förändrades var inte kostnaderna utan säkerhetsaspekten. För många rätter i dietköken gjorde att man inte kunde garantera att maten var säker för vissa allergiker. Vi var tvungna att se över vilka rätter som ska lagas i dietköken.

Specialkost tilllagas i produktionsköken i Öjebyn och vid Strömbackaskolan. Skolans produktionskök är renoverat och har ett nytt utbyggt dietkök. Köket togs i bruk i december förra året. 

Ett måste för att kunna laga fler portioner till vård- och omsorgsboenden och för att klara en säker tillagning av dietmat.

– Bygget av nya Ängsgården och att det planeras för ytterligare boenden i kommunen gör att vi måste kunna laga mer mat. Strömbackaskolans produktionskök levererar till vård- och omsorgsboenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!