Nya regler: Lärarna tvingas städa

Brister i skolans städrutiner gör att lärarna på kommunens skolor kan tvingas städa, vilket riskerar att påverka undervisningen.

Sofia Liberg, ordförande för Lärarförbundet i Piteå, oroas över att städkrav på lärare ska drabba barnens utbildning. "Hur vi än gör blir det en kvalitetsförsämring", säger hon. (Arkivbild)

Sofia Liberg, ordförande för Lärarförbundet i Piteå, oroas över att städkrav på lärare ska drabba barnens utbildning. "Hur vi än gör blir det en kvalitetsförsämring", säger hon. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå kommun2019-11-19 20:00

Brister i städrutinerna på Piteås skolor och förskolor kan gå ut över lärarna. Rektorerna på skolorna ska nu se till att rutinerna följs. En redan ansträngd budget gör att delar av städningen riskerar att tillfalla lärarna. Sofia Liberg, ordförande för Lärarförbundet i Piteå, oroas över tidsbrist hos lärarna. 

– Vi har inte tid att göra det. Vad ska vi ta av? Barnens lektionstid? Kvaliteten i skolan blir sämre om vi måste använda vår tid till icke-pedagogiska uppgifter. 

– Hela arbetsmiljön i skolan blir sämre. Det blir en kvalitetsförsämring hur vi än gör. Ägnar vi vår tid åt att städa, då måste vi ta bort något annat. 

Sofia Liberg berättar att om skolan vill ha möbler och annat så måste personalen städa dem själva. 

– Vill vi ha sådant som soffor och möbler, då måste vi städa det själva. Som vi ser det är den största frågan vad som ska ingå i bas-städningen från kommunen. Vår budget är hårt begränsad, så man har inte råd att köpa större städtjänster. 

Hur kommer man att lösa det här?

– Från facklig sida kan vi inte säga att våra medlemmar ska strunta i uppgiften, för det kan räknas som arbetsvägran. Vårt tips är att ta bort allt. Bort med alla gardiner, soffor, fåtöljer, mattor. Då klarar vi oss. Då slipper vi uppgiften. 

Bakgrunden är ett föreläggande från miljö- och tillsynsnämnden, som funnit brister i planering och rutiner för städning i kommunens skolor. Med hot om vite krävs därför skriftliga rutiner för hur städning ska planeras och bedrivas. 

– Man gjorde en tillsyn på skolorna i Piteå, och vi fick då ett föreläggande där man sa att en skriftlig egenkontrollplan ska finnas tillgänglig på samtliga skolor, vilket inte fanns när de gjorde inspektionerna, säger Stefan Bengtsson, lokalstrateg på Piteå kommun. 

– De hade som krav att vi skulle åtgärda bristerna innan första september i år, och det har vi gjort. Vi har stöttat skolorna med att bygga upp de här rutinerna. Sedan är det upp till varje skola att organisera arbetet, fortsätter han. 

Kommunens städenhet utför en bas-städning på skolorna, men då möbler, gardiner, och lösa prylar faller utanför detta, ställs högre krav på skolorna att själva lösa städningen.. 

– Det är upp till rektorn att organisera den delen av städningen, säger Stefan Bengtsson. 

– Mycket handlar om att rensa, och se till att man har god städbarhet. Då minskar man det här arbetet och den här kostnaden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!