Nya arbetskläder utprovade för äldreomsorgen

Personalen har valt hur deras nya arbetskläder ska se ut. Nytt är att personalen inom äldreomsorgen även kommer att kunna välja klänning med tights.

Boendechef Hanna Nordvall har varit projektledare för personal som valt ut de nya arbetskläderna. "Jag tycker vi enades bra".

Boendechef Hanna Nordvall har varit projektledare för personal som valt ut de nya arbetskläderna. "Jag tycker vi enades bra".

Foto: Annika Lahti

Piteå kommun2019-11-14 19:00

Missnöjet med arbetskläderna har varit stort bland de anställda inom äldreomsorgen. Det har klagats på att byxorna är otympliga, att passformen är unisex och att tyget är för tjockt, vilket gör att de känns obekväma.

Kommunen har lyssnat på de runt 1 200 anställa och nu är en ny upphandling på gång. Treårsavtalet med den nuvarande klädleverantören går ut i augusti.

En arbetsgrupp med personal från hemtjänsten, särskilda boenden, vård- och omsorgboenden och hemsjukvården har träffats och provat och känt på förslagen som presenterats av olika leverantörer. Denna gång är fler inblandade i valet jämfört med förra gången. Just för att minimera risken för missnöje.

– Vi har fått titta och känna på kläder från olika bolag och vi tror att vi har hittat något som passar. Vi väntar med spänning för att se hur det blir, säger Hanna Nordvall, sammankallande och boendechef vid Rosågränd i Rosvik.

Hon berättar att de hittat kläder som är tunnare och av en annan kvalitet än de som finns nu. De kraftiga byxorna gillas inte av personalen, likaså att de är unisex.

– Däremot är det svårt att göra något åt att kläderna är unisex eftersom vi har både män och kvinnor som jobbar.

En nyhet med de nya arbetskläderna är att alla ska kunna välja mellan byxa och tunika, eller klänning och tights. 

– När personalen provat ute på arbetsplatserna så får var och en bestämma vad de vill ha. Valet gäller under hela den treåriga avtalsperioden, annars blir det för stora volymer av kläder. De ska ju bytas fem gånger i veckan, säger Helena Magnusson, chef för äldreomsorgen.

Kommunen tror att de flesta kommer att välja tunika och byxa och resten, runt 20 procent klänning. 

De nya kläderna kan troligtvis inte levereras förrän i början av 2021. Avtalet med nuvarande leverantör har förlängts för att överlappa tills de nya kläderna anländer. Sen tar det tid att sy upp alla nya kläder efter beställningen. Varje anställd ska ha elva ombyten av både över- och nederdel.

– Det är svårt att hitta kläder som passar alla då vi ser så olika ut. Hur vi än gör kommer det alltid att vara någon som är missnöjd. Men vi har gjort vårt bästa.

Kathrine Krona som arbetar vid Rosågränd ser fram emot andra arbetskläder.

– Det är det här byxorna som inte är bra, säger hon och drar i byxbenet som för att visa hur osköna de är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!