Ny organisation för läkarsekreterare

Ett tiotal medicinska sekreterare berörs när närsjukvården i Piteå organiserar om verksamheten. Tanken är att öka samarbetet.

Enligt närsjukvårdschefen Eva-Lena Asplund ska inte de medicinska sekreterarna flyttas samman till en gemensam skrivcentral. Däremot ska de samarbeta mer. (Arkivbild)

Enligt närsjukvårdschefen Eva-Lena Asplund ska inte de medicinska sekreterarna flyttas samman till en gemensam skrivcentral. Däremot ska de samarbeta mer. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2019-12-01 05:00

Men enligt närsjukvårdschefen Eva-Lena Asplund stämmer inte farhågorna att de ska flyttas samman till en gemensam skrivcentral.
– De har precis som tidigare kvar sin arbetsplats på sin hälsocentral. Det finns inga fördelar med att flytta ihop medicinska sekreterare och därför har det aldrig varit aktuellt.

Varför görs det här då?
– Vi vill öka samarbetet mellan det tre hälsocentralerna i tätort så att vi får en gemensam prioritering samt samsyn över vilka arbetsuppgifter medicinska sekreterare ska ha. I dagsläget kan en hälsocentral ha en topp i arbetsbelastningen medan det är lugnt på en annan hälsocentral. Tanken med förslaget är att de ska hjälpas åt i större omfattning, säger Eva-Lena Asplund.

Enligt Asplund handlar det inte om något sparbeting.
– Vi gör den här förändringen är att minska sårbarheten på den enskilda hälsocentralen. I och med att samarbetet ökar kommer verksamheten att bli effektivare och mer patientsäker, eftersom det blir lättare att prioritera när vi ser helheten.

Det finns en oro bland berörda och en läkare skriver till PT  ”Ta inte bort min högra hand”?
– Eftersom de arbetar kvar på sin befintliga arbetsplats så ser jag inte att de behöver vara oroliga för att tappa närkontakten med vare sig läkare eller övriga medarbetare på hälsocentralerna.
– Dessutom minskar stressen om en hälsocentral har många prioriterade ärenden då andra medicinska sekreterare kan hjälpa till, säger Eva-Lena Asplund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!