Ny gång- och cykelväg oroar bilister

Strömnäsgatans GC-väg är i princip färdig. Nu oroas bilister och boende i området över att risken för olyckor kan ha ökat.

Föräldralediga Malin Aronsson på promenad med barnen Noah i handen och Ella i vagnen.

Föräldralediga Malin Aronsson på promenad med barnen Noah i handen och Ella i vagnen.

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2019-10-07 17:00

När cyklister eller gångtrafikanter har passerat uppfarten till Nötövägen och Norra Pitholmsvägen och ska in på Slingan så slutar GC-vägen tvärt. Projektledare Joakim Lundberg på Piteå kommun förklarar varför.

– Vi har gjort en bedömning att det är låg trafik i området och att man ska kunna samsas här i en blandtrafik, säger han. 

Låg kantsten är lagd för att bilister lätt ska kunna köra upp på de närliggande vägarna. 

– Cyklande som kommer från Slingan kan nu smidigt ta sig upp på GC-vägen. Det kommer också att förenkla snöröjningen i vinter.

I kommunen finns flera exempel på samma lösning och i dagsläget finns inget beslut om att andra skyltar än hastighetsskyltar ska sättas upp.

– Det är gjort på samma sätt vid nya bron, Fårösundet på den östra sidan. Där finns inga skyltar att man ska stanna eller titta sig över axeln för att se om det kommer några bilar. Det är upp till de gående eller cyklister att hålla uppsikt bakifrån.

Att träden i kurvan skulle skymma sikten tror han inte heller är ett problem.

– Jag vet inte, jag måste se det igen på plats isåfall. Vi har varit där och tittat innan vi började projekteringen, man ser ungefär 60 meter bort, säger Lundberg.

Föräldralediga Malin Aronsson flyttade in på området för ett år sedan. Hon promenerar ofta med barnen Noah och Ella.

– Det körs för fort både in och ut från Slingan. Visst är det lite läskigt att promenera här med barnen men så farligt är det inte, man får helt enkelt se sig för ordentligt, säger hon.

Det finns en möjlighet att GC-vägen vid Ringiusvägen kan komma att förlängas och knytas ihop med Södra Pitholmsvägen.
Det finns en möjlighet att GC-vägen vid Ringiusvägen kan komma att förlängas och knytas ihop med Södra Pitholmsvägen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!