Nu ställs giftkvinnan inför rätta

På tisdag startar rättegången mot den kvinna som står åtalad för grov mordbrand, mordförsök och grovt bedrägeri. Advokaten Lisa Länta företräder ex-sambon som ska ha förgiftats 2016. "För honom var det en mardrömslik tid", säger hon.

Piteå kommun 4 oktober 2019 19:00

Det var i slutet av 2011 som målsäganden och den nu åtalade kvinnan träffades. Fyra år senare begick kvinnan de första brotten mot sin sambo genom att förfalska hans namnteckning och ta lån i hans namn. Året därpå försökte hon, enligt åklagaren, vid flera tillfällen ta livet av honom. Dels genom att förgifta honom, dels genom att sätta eld på flerfamiljshuset de bodde i. 

– Det är ett djävulskt brott. Hon har på ett hänsynslöst sätt utnyttjat hans förtroende för henne. Hon har gravt utnyttjat och manipulerat honom, som var förälskad i henne, säger Lisa Länta, som företräder mannen i rätten. 

Under sju rättegångsdagar ska mordförsöket, mordbranden, bedrägerierna samt urkundsförfalskningen avhandlas i rätten, med domaren Niklas Lind som ordförande. 

– Det är en övertygande bevisning i målet i alla delar. När det gäller mordbranden är det förvisso indicier, men starka sådana, säger Lisa Länta och fortsätter:

– Vad det gäller mordförsöket så står det klart att kvinnan har haft de här ämnena, det finns en brottsplan, en person har varit akut sjuk och det är inte hon själv. 

Kvinnan har förnekat mordbranden och att det skulle vara hon som låg bakom att hennes sambo vid flera tillfällen blev så sjuk att han fick läggas in på sjukhus under våren 2016. Istället har hon i polisförhör menat att de giftiga ämnena hon införskaffat var avsedda för att hon skulle ta sitt eget liv. 

Det är också en av de saker som kvinnans advokat, Carolina Nilsson, framhåller.

– Hon gjorde ett suicidförsök i arresten. Allt det här har fått henne att må fruktansvärt dåligt, säger Carolina Nilsson. 

Hennes syn på de misstänkta brotten skiljer sig i stora delar jämfört med målsägarbiträdets. 

– Det finns ingenting i den tekniska bevisningen som tyder på att mannen faktiskt blivit förgiftad. Det läkarna hela tiden trodde när han blev inlagd var att han led av panikattacker, säger hon.

Hon menar också att enligt giftinformationscentralen så stämmer inte hans symptom överens med de som är typiska för förgiftning. Även när det kommer till mordbranden så har Carolina Nilsson en annan tes. 

– Där är bevisningen ännu tunnare. Det finns ett spår som polisen aldrig följt upp. Jag kommer presentera ett motiv från annat håll, något som vi inte tycker att man kan bortse från, säger Carolina Nilsson.   

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Utredning om krav på brottsregisterutdrag i hemtjänsten dröjer: "Önskvärt med ett beslut före årsskiftet"

Utredning om krav på brottsregisterutdrag i hemtjänsten dröjer: "Önskvärt med ett beslut före årsskiftet"

Kommunen bedömer vägen som säker för äldre barn: "Om vårdnadshavaren inte gillar det så är det deras ansvar"

Kommunen bedömer vägen som säker för äldre barn: "Om vårdnadshavaren inte gillar det så är det deras ansvar"

24 bilister bötfällda i Öjebyn – fastnade i poliskontroll på industriområde

24 bilister bötfällda i Öjebyn – fastnade i poliskontroll på industriområde

Insändare: Varför värsta polisjakten efter en mopedist?

Varför värsta polisjakten efter en mopedist?

Flera trafikanter bötfälldes i tisdagstrafiken

Flera trafikanter bötfälldes i tisdagstrafiken
Visa fler