Nu krävs tillstånd för att sälja tobak

Förra veckan gick ansökstiden för fortsatt försäljning av tobak ut. Samtliga Piteåbutiker uppges få fortsätta med försäljningen.

Från första juli krävs tillstånd för försäljning av tobaksvaror. Samtliga sökande i Piteå uppges beviljas fortsatt försäljning.

Från första juli krävs tillstånd för försäljning av tobaksvaror. Samtliga sökande i Piteå uppges beviljas fortsatt försäljning.

Foto: Claudio Bresciani /TT

Piteå kommun2019-11-05 05:00

Från och med första juli krävs tillstånd för att sälja tobaksvaror, och tillståndsfrågan behandlas nu på samma sätt som vid alkoholförsäljning. För att få fortsätta sälja tobak måste butikerna ansökt om tillstånd hos kommunen senast den första november. Piteåbutikerna har skött tidshanteringen bra, och Piteå kommuns alkoholhandläggare Tommy Lindgren säger att alla ansökningar som förväntats har kommit in. 

– Sammanfattningsvis ser allt bra ut. Alla som vi förväntat oss ska komma in med ansökningar har skickat in. Det är en som kom in i sista minuten, men i övrigt ligger vi bra till, säger han. 

Tommy Lindgren berättar att några aktörer valt att slutat med tobaksförsäljningen, men att detta varit annonserat på förhand och att ansökningarna från dessa aktörer därmed uteblivit. 

– Några har sagt ifrån sig försäljningen. Det är aktörer som egentligen inte har tobaksförsäljning annat än som ren service åt någon enstaka kund. De har inte haft något övrigt med tobak- eller livsmedelsindustrin att göra. En har även haft sommarverksamhet, som istället meddelat att han då hellre ansöker till våren. 

Av de aktörer som ansökt kommer samtliga få fortsätta försäljningen av tobak.

– Många har sålt tobak i många år, och vi har inte hittat något när vi gjort granskningen, säger Tommy Lindgren. 

Tommy Lindgren berättar att granskningen som avses görs av kommunens tjänstemän, där man går igenom både ekonomiska och rättsliga aspekter. Sedan tas formellt beslut av miljö- och tillsynsnämnden. 

– Granskningen fungerar precis på samma sätt som när man söker alkoholtillstånd. Man prövas utifrån ordning och handel. Det görs via skatteverket. Sedan har vi också möjlighet att skicka till kronofogden och begära yttrande från polisen när det gäller detaljhandeln. Är det partihandel ska vi ha yttrande från tullen och polisen.

– Först och främst ska man behöva visa ekonomisk skötsamhet, hur man finansierar verksamheten och hur den drivs. Sedan ska man vara skötsam i bemärkelsen att inte ha skattefuskat, vara dömd för tobakssmuggling eller sålt till minderåriga och liknande. Dessa saker tittar vi på.

Och inga av de sökande har visat upp några sådana beteenden? 

– Inte som vi har upptäckt än så länge. Det har flutit på bra. Det är ju inga nya aktörer som sökt, utan många har varit i branschen jättelänge och aldrig haft några problem, säger Tommy Lindgren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!