Det blev snabbt fullsatt på Kaleido när litteraturintresserade kom för att lyssna på den norska författaren Vigdis Hjorth. Evenemanget var ett samarbete mellan Föreningen Norden och kulturföreningen Ordmån under litteraturveckan.
Boken "Arv och miljö", som kretsar kring en arvstvist, skildrar en dysfunktionell familj i borgerlig miljö där anseendet och livsstilen betyder allt, men där ett mörker bubblar under ytan.
– Det finns en oenighet om vilken typ av familj man vuxit upp i. Många av karaktärerna har en officiell familjehistoria, men vissa delar inte den, säger Vigdis Hjorth och berättar om dottern i familjen som inte vill tiga om sina smärtsamma minnen längre.
– Hur låter någon som inte har blivit hörd, inte blivit trodd, men som tänker att nu ska det bli sagt? Det är ett skrik som blivit skrift. En stämma som kan vara ganska ansträngande.
"Arv och miljö" har fått stor uppmärksamhet, inte minst för den kritik som riktats mot författaren för att hon påstås hänga ut sina anhöriga.
– Författare har alltid använt verkliga inslag i sina böcker. Människan längtar efter verklighet, säger hon.
Under sin 35-åriga tid som författare har hon skrivit över 30 böcker och skrivandet har funnits där sedan hon var liten.
– Att skriva är på många sätt ett självsamtal. Det gör att man överraskar sig själv och blir klokare, säger hon.
Under kvällen på Kaleido berättade hon också om sin nya bok "Henrik" som är en del av ett Ibsen-projekt där hon, Klas Östergren och Merete Pryds Helle har gjort nytolkningar av Ibsen-karaktärer. Det var Hedda Gablers invecklade personlighet som tilltalade henne, men projektet var samtidigt en utmaning.
– Man har sett Hedda på scenen och inte haft tillgång till hennes tankar. När man skriver en roman går man in i tanken och försöker förklara varför en karaktär gör som hon gör. Det och att samtidigt vara Ibsen trogen var det svåraste.
Hon vill sätta ord på känslan av instängdhet, beskriva någonting diffust som man som läsare känner igen och kan identifiera. Hon valde att göra huvudkaraktären Hedda till mannen Henrik, delvis på grund av utgången.
– Situationer eller moraliska dilemman speglar sin tid. Vi är präglade av vår samtid. Ibsen såg det. Han såg hur kvinnor blev begränsade under sin tid. Men i dag toppar män självmordsstatistiken, säger Vigdis Hjorth.