Norrgården kompletteras med korttidsboende

En del av Norrgården byggs om till korttidsboende och den avdelning på Ängsgården som fungerat som korttidsboende flyttar dit.

En del av Norrgården byggs om för att korttidsboende med driftstart vid årsskiftet. (Arkivbild)

En del av Norrgården byggs om för att korttidsboende med driftstart vid årsskiftet. (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

Piteå kommun2019-10-23 18:00

Inför 2019 avsattes 3,8 miljoner kronor till renovering av Norrgården och inför 2020 beslutades om ett driftbidrag på tre miljoner kronor. Renoveringsarbetet är nu i full gång och på onsdagens socialnämndssammanträde beslutades att den del av Norrgården som renoveras ska bli korttidsboende. Norrgårdens äldreboende blir kvar som vanligt.

Projektering har visat att för att uppnå kraven på tillgänglighet i badrummet blir rumsdelen ganska begränsad. Bedömningen blir därför att enheten på Norrgården bäst lämpar sig som korttidsboende i väntan på permanent boende. Det har nu lett till beslutet att en enhet på Ängsgården, som i dag fungerar som korttidsboende omvandlas till demensplatser. Beräknad inflyttning och omvandling är januari 2020.

Helena Magnusson, äldreomsorgschef, är nöjd med beslutet.

– Det känns som det klokaste vi kunde göra i det här läget. Den nya utskrivningslagen från sjukhus är på tre dagar och för att kunna uppfylla det har vi behov av ett korttidsboende. Rummen på Norrgården blir lite mindre än på Ängsgården eftersom toaletterna måste göras större för att uppfylla arbetsmiljökraven. Därför känns det rimligt att de rummen är färdigmöblerade med sådant som fungerar under en kort tid, säger hon.

Trycket på platser på kommunens särskilda boenden har länge varit hårt men har den senaste tiden lättat.

– Innan Ängsgården togs i drift hade vi mellan 50 och 60 personer som hade biståndsbeslut på att de har rätt till ett särskilt boende men som inte hade någon plats. Vissa av dem bodde hemma med stort vårdbehov och andra bodde under lång tid på Trädgårdens äldrecentra, som egentligen är till för avlastning. När jag kollade i går var det 20 på kö, så det har minskat betydligt, vilket är jättepositivt.

Målgruppen för korttidsboende kan vara både personer som väntar på ett särskilt boende eller personer som bedöms behöva särskilt boende under kort tid. Tillfällig vistelse på korttidsplats kan även erbjudas personer som väntar på beslut och verkställighet om assistansersättning enligt lagen om stöd och service, LSS.

– Processen att få ett boende enligt LSS kan vara långdragen. Vissa av dessa kan behöva ett boende i väntan på ett annat som är mer permanent och för många av dem passar det med ett färdigmöblerat boende under beslutsprocessen, säger Helena Magnusson.

I samband med beslutet om verksamhetsrockad Norrgården/Ängsgården beslutade socialnämndens att förvaltningen fortsättningsvis får besluta om verksamhetsflyttar.

Helena Magnusson, chef för äldreomsorgen, är nöjd med beslutet om verksamhetsrockad mellan Ängsgården och Norrgården. (Arkivbild)
Helena Magnusson, chef för äldreomsorgen, är nöjd med beslutet om verksamhetsrockad mellan Ängsgården och Norrgården. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!