Nedläggning av äldreboende förargar Rosviksbor

Rosviksbor samlades i torsdags utanför Rosågränds äldreboende för att påverka kommunpolitikerna. "De struntar i landsbygden", säger Tommy Bjernhagen.

Upprörda Rosviksbor samlades utanför Rosågränds äldreboende för att göra sin röst hörd.

Upprörda Rosviksbor samlades utanför Rosågränds äldreboende för att göra sin röst hörd.

Foto: Ylva Wennerström

Piteå kommun2024-07-23 17:00

Nyheten i korthet

  • Invånare i Rosvik protesterar mot planer på att stänga Rosågränds äldreboende som en del av besparingar. De anklagar kommunen för att ignorera landsbygden och koncentrera sig på Piteå.
  • Protesterna följer ett meddelande från socialnämnden i maj om planer på att flytta boende till det nya boendet Skogsgården i Piteå. Invånarna fick reda på det under ett kommunalt tillgänglighetsråd, men anser att beslutet redan var taget.
  • Invånarna i Rosvik efterlyser alternativ till nedläggningen och ifrågasätter sanningshalten i kommunens budgetsiffror. De planerar att lägga fram ett eget förslag till kommunen innan det definitiva beslutet tas i oktober.

I maj meddelande socialnämnden att Rosågränds äldreboende i Rosvik kan läggas ned för att spara pengar. Det definitiva beslutet tas i oktober, men i nuläget är planen att flytta de boende från Rosågränd till det nya boendet Skogsgården i Piteå.

Tommy Bjernhagen och Johnny Åström, båda aktiva inom Sjukvårdspartiet, och ett dussintal andra besvikna Rosviksbor stod i regnet under torsdagen utanför äldreboendet för att lyfta frågan till politiken.

– Kommunen satsar på Piteå och struntar i landsbygden. Vi får inte ett dugg för våra skattepengar, säger Tommy Bjernhagen. 

undefined
"De kan inte ta våra skattepengar och samtidigt lägga ner skolor, förskolor och äldreboenden. Det går inte ihop", säger Tommy Bjernhagen.

Rosviksborna tycker att kommunen bara satsar på de södra och centrala delarna av kommunen.

– Det känns som att vi är inte anslutna till Piteå kommun. De måste se norröver också, säger Yvonne Öman Nilsson, som jobbar inom hemtjänsten. 

Enligt Yvonne Öman Nilsson är det inte första gången detta händer, och jämför med beslutet att flytta hemtjänsten till Norrfjärden för två år sedan. 

– Det var redan klart. Vi krävde handlingar som visade att flytten var det enda alternativet, men det fanns inga dokument eller mötesprotokoll. Man kan inte fatta beslut i en kommun utan att sitta ner och verkligen undersöka om det är det bästa alternativet. Man kan inte hålla på så här i kommunen, jag tycker det är skrämmande, säger Yvonne Öman Nilsson.

Enligt Rosviksborna har de inte fått någon chans att göra sin röst hörd i frågan. De berättar att de fick reda på nedläggningen under kommunala tillgänglighetsrådet den 17 maj, men enligt dem var beslutet redan taget av socialnämnden. Det var information de fick, ingen chans för att påverka, säger de. 

Rosviksborna lyfter att de vill se alternativ till nedläggningen.

– De borde kunna samordna personal mellan Rosvik och Norrfjärden, för det finns andra alternativ än att skicka personalen till stora äldreboenden. Ut i byarna behöver de kanske ett annat samarbete än att bara lägga ned, för vi vill också vara kvar, säger Yvonne Öman Nilsson.

undefined
"Man kan inte hålla på så här i kommunen, jag tycker det är skrämmande", säger Yvonne Öman Nilsson, längst till vänster i bild.

Enligt Tommy Bjernhagen stämmer inte budgetsiffrorna som kommunen tagit fram. När de jämför med de siffror byaföreningens speciella grupp för denna fråga tagit fram säger de att äldreboendet håller budget. Gruppen ska lägga fram ett förslag till kommunen innan oktober, men vad det ska innehålla vill de återkomma med.

Att flytta boende och personal till Piteå ser de som icke-fungerande. De frågar sig hur de utan körkort ska lyckas få jobb eller hälsa på sina anhöriga. Skogsgården är en plats som blir svår att ta sig till för anhöriga utan körkort, tycker Karin Sundbaum.

– Det är långt från busshållplatsen för äldre som inte orkar gå. Hur många har råd med färdtjänst för över 100 kronor enkel väg för att hälsa på en anhörig? De boende med anhöriga i byn utan körkort blir totalt isolerade, säger hon.

– Om min mamma ska flyttas, flyttar vi henne hellre till Luleå, tillägger Jenny Tandlund.

Tommy Bjernhagen tror inte att många i personalen kommer söka centrala jobb.

– Det finns en del arbetare som inte har körkort. Om de jobbar kvällsskift i Piteå tar de sig inte hem, det går inga bussar efter 21. Då blir en del arbetslösa här, säger han.

Eva Åström läser upp ett skrivet tal:

– Rosågränd har låg personalomsättning och anläggningen håller budget. Politiker ska inte lägga ner skola, vård och omsorg, speciellt inte på mindre orter. Levande landsbygd innebär väl inte att ta bort ett fungerande äldreboende, frågar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!