Idag är det 8 mars, den internationella kvinnodagen. En dag som länge satt extra fokus på jämställdhetsfrågor. Den årliga nationella undersökningen ”Svenskarna & Trygghet” visar att nästan var tredje svensk känner sig otrygg (31 %) och att otryggheten är störst hos unga kvinnor i åldern 18–29 år (46 %). Det är en signifikant skillnad jämfört med gruppen äldre män i åldern 65–74 år, där endast 18 procent uppger att de känner sig otrygga i sitt hem eller närområde.
– I populärkulturen och medias rapportering kring brottslighet så målas kvinnor oftast ut som offer och män som antingen förövare eller hjältar. Kvinnor får alltså alltid vara passiva och beroende av andra. Det här påverkar förstås kvinnors upplevelser av otrygghet, framförallt i det offentliga rummet men tydligen också i hemmet. Lägg då till att rättsväsendet tenderar att nedprioritera de brottskategorier som drabbar kvinnor vilket förstås ökar otryggheten och känslan av rättslöshet ytterligare för just kvinnor, säger Kristina Wicksell Bukhari, jämlikhetsexpert på Make Equal.
Undersökningen, genomförd av Verisure i samarbete med Kantar Sifo, visar att yngre personer generellt upplever sig mindre trygga än äldre. I det yngsta segmentet, 18–29 år, är tryggheten som lägst. Endast 59 procent av dessa känner sig trygga i sitt hem eller närområde. Känslan av trygghet ökar sedan med åldern – tre av fyra i de äldre åldersgrupperna uppger att de känner sig trygga (50–64 år, 77 % och 65–74 år, 75 %).