Närvaroteamet vänder trenden för hemmasittare

Allt fler yngre elever i Piteå kommun stannar hemma från skolan, en del blir "hemmasittare" på heltid. Närvaroteamet jobbar för att vända trenden.

"Det bästa är när man ser ett hopp tändas i barnens ögon" säger Torbjörn Pihl som liksom Marina Öberg jobbar i Piteå kommuns Närvaroteam som jobbar på att få hemmasittare tillbaka till skolan.

"Det bästa är när man ser ett hopp tändas i barnens ögon" säger Torbjörn Pihl som liksom Marina Öberg jobbar i Piteå kommuns Närvaroteam som jobbar på att få hemmasittare tillbaka till skolan.

Foto: Laila Bäckström

Piteå kommun2020-01-30 20:00

Tusentals elever i Sverige går inte i skolan. När Piteå kommun såg att allt fler yngre elever hade ogiltig frånvaro bildade man ett närvaroteam. Målet är att få fler elever tillbaka till klassrummet igen.

Det är nu andra året man är igång. I teamet jobbar Torbjörn Pihl, lärare sedan 30 år tillbaka som även har en magisterexamen i utbildningsvetenskap och är utbildad inom konflikthantering med fokus på barn och unga. Vid sin sida har han Marina Öberg, lärare och socialpedagog.

Närvaroteamet kommer ofta in när en elevs frånvaro redan blivit ett stort problem. Skolan och föräldrarna har försökt allt, men man har kört fast i gamla hjulspår och kommer inte vidare.

– Vi möter många slutkörda och frustrerade föräldrar, likaså slutkörd och frustrerad skolpersonal, säger Marina Öberg som liksom Torbjörn Pihl menar att det då kan vara avgörande att de kommer in med "nya ögon" med nya förslag på lösningar.

– Eleverna går ofta upp och gör sig i ordning, men sedan sviktar modet och de kommer av olika anledningar inte iväg till skolan, men de vill, säger Marina Öberg.

– Ja, de vill vara som alla andra, säger Torbjörn Pihl.

I Piteå kommun finns i dag totalt 115 elever med mer än 20 procents frånvaro. En nivå som bedöms som problematisk, 14 elever har mer än 50 procents frånvaro, en del är hemmasittare på heltid.

71 av eleverna finns på högstadiet och 44 på låg- och mellanstadiet. 

– Det handlar om barn och ungdomar som utmanar skolan som behöver hjälp för att komma tillbaka igen. Sedan kan man också säga att skolan utmanar eleverna när de har sina ramar att ta hänsyn till, säger Torbjörn Pihl.

Under 2019 har teamet jobbat med 22 elever, elva killar och elva tjejer. Nio av dem är kvar och tre är på väg tillbaka till skolan igen. Sedan har man fått fyra nya elever efter jul.

Teamet jobbar nära tillsammans med eleverna, föräldrarna, skolan och andra instanser som skolornas elevhälsa, BUP och socialtjänsten. Man samordnar insatserna från vuxenvärlden och låter eleven få släppa alla krav och fokusera på sitt mående.

– Det tar tid och man måste ha tålamod, säger Pihl som konstaterar att det inte är ovanligt att eleven tar några steg framåt och så några steg bakåt igen.

Statsbidrag finansierar verksamheten till december 2020. Teamet hoppas de får fortsätta.

– Det vi egentligen vill är jobba mycket mer förebyggande än vad vi gör i dag, säger Öberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!