Närsjukvården delas upp - ska möta utmaningar

Närsjukvården delas upp i två divisioner. Detta för att möta ekonomiska utmaningar, med ett beräknat underskott på 250 miljoner.

Närsjukvården delas upp för att möta ekonomiska utmaningar.

Närsjukvården delas upp för att möta ekonomiska utmaningar.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-10-04 08:56

Närsjukvården i Norrbotten kommer att omorganiseras. Genom att dela upp närsjukvården i två divisioner hoppas Region Norrbotten på att kunna använda skattepengarna på ett smartare sätt, och få bukt med en blödande ekonomi. Detta säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson i ett pressmeddelande. 

– Det står klart att det är svårt att styra en så stor division på ett tydligt och effektivt sätt, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, gällande de utmaningar som lett fram till förändringen. 

Hon berättar att uppdelningen inte kommer att påverka patienter och vårdtagare. 

– Ingenting förändras för patienterna. Allt är precis på samma sätt. Det är bara styrningen som förändras. Istället för att ha en högsta chef, så delar vi upp chefsansvaret. 

Region Norrbotten står inför tuffa besparingskrav, och en prognos gör gällande att närsjukvården i Norrbotten beräknas göra ett underskott på 250 miljoner kronor i år. Divisionsuppdelningen kommer att gälla utifrån nuläget, och Anna-Stina Nordmark Nilsson berättar att man väljer att agera snabbt utifrån de ekonomiska utmaningarna som finns. 

– Vi har ett beslut att vi ska ha en budget i balans 2020 och 2021. Vi ska dessutom ha ett visst överskott. Totalt handlar om 700 miljoner på tre år. Vi har inte sett någon nedgång av förlusterna. Vi måste göra det här. Vi måste minska på området, fortsätter hon. 

– Vi har ett stort ansvar att använda norrbottningarnas skatterkronor på absolut bästa sätt. Det ansvaret innebär att vi måste agera nu. Vi har inte tid att vänta på den genomlysning av verksamheten som pågår, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson. 

Anna-Stina Nordmark Nilsson berättar att närsjukvårdsområdet Piteå har en bra ekonomi i jämförelse med övriga orter i länet. 

– I närsjukvårdsområdet för Piteå så har man en bra ekonomisk hushållning som utmärker sig gentemot andra närsjukvårdsområden i Norrbotten. 

Den ena divisionen omfattar hälsocentralerna i Luleå och Boden samt Sunderbyns sjukhus. Denna kommer att ledas av överläkare Anna Pohjanen, i dag länschef för obstetrik och gynekologi. 

Den andra divisionen omfattar närsjukvården i Gällivare, Kiruna, Kalix och Piteå. Chef för denna blir Anna Alm Andersson, nuvarande divisionschef för Närsjukvård. 

Nuvarande division Närsjukvård omfattar cirka 3600 medarbetare och den totala budgeten för 2019 är 3,9 miljarder. 

Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson berättar att patienterna inte kommer att drabbas av divisionsuppdelningen.
Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson berättar att patienterna inte kommer att drabbas av divisionsuppdelningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!