Mörkret lockar fram inbrottstjuvarna

Det första mörkret brukar vara startskottet för inbrottstjuvar. Höstlovet är en av årets mest inbrottsintensiva brottsveckor.

Höstmörkret brukar vara startskottet för inbrottstjuvarna.

Höstmörkret brukar vara startskottet för inbrottstjuvarna.

Foto: Anders Wiklund/TT

Piteå kommun2019-10-27 11:00

Färsk statistik visar att inbrotten ökar med en dryg tredjedel under höstlovet jämför med en genomsnittlig vecka. 2017 var en topp med 120 brott anmälda i Sverige under lovveckan jämfört med en genomsnittlig vecka med 72 inbrott.

2018 anmäldes 77 inbrott jämför med 61 under en genomsnittlig vecka enligt försäkringsbolaget Trygg Hansa.
– Hösten och mörkret brukar vara startskottet för inbrottstjuvarna, säger Aron Backman, kriminalkommissarie vid polisen i Piteå.

Än så länge har Piteå klarat sig från villainbrott denna höst.

– Peppar, peppar, den här hösten har varit ovanligt lugn, säger Backman.

Den värsta hösten vad gäller villainbrott var 2014 i kommunen.

– Då rodde vi med alla åror och fick ta in extra personal för att klara belastningen. Även 2015 fortsatte inbrottsvågen.

Polisen i Piteå älvdal har jobbat hårt för att ta fast villainbrottstjuvar.

– Det kan vara därför det är lugnt nu. Vi kanske har gjort något rätt. Vi grep ju och åtalade några inbrottstjuvar för något år sedan.

I Västerbotten och i Västernorrland har man varit hårt utsatt vad gäller villainbrott. Polisen befarade att dessa skulle ta sig vidare norrut till länet.

– Men de kom inte hit.

Även om det är en inbrottstopp under höstlovsveckan visar den nationella inbrottsstatistiken från Brå att det totala antalet anmälda inbrott minskar. Förra året anmäldes 24 procent färre inbrott jämfört med föregående år.

Det går aldrig att freda sig helt från inbrott, men genom att vidta rätt åtgärder kan man minska risken.Här är experternas bästa tips:

Gå med i eller starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde. Ha godkända lås på ytterdörr, balkongdörr och altandörr.

Fönster ska vara stängda och reglade. Lågt placerade fönster bör vara försedda med lås. Ställ in en timer på lamporna, så att det ser ut som att huset är bebott även då du är borta. Lämna gärna leksaker ute så det ser ut som någon är hemma. Dra inte för gardiner, då ser huset igenbommat ut. Be grannen att ta hand om posten och hålla ett vaksamt öga på ditt boende. Om du är villaägare – ta bort växtlighet som ligger nära huset, särskilt den runt altandörren. I skydd av denna kan tjuven annars ta sig in ostört. Installera utomhusbelysning med rörelsevakt, gärna mot ytterdörr, altandörr och lågt liggande fönster. Tjuvar använder också sociala medier, var därför försiktig med att publicera dina resplaner eller fortlöpande lägga upp semesterbilder.

"Hösten har varit ovanligt lugn på inbrottsfronten", säger Aron Backman, kriminalkommissarie vid polisen i Piteå.
"Hösten har varit ovanligt lugn på inbrottsfronten", säger Aron Backman, kriminalkommissarie vid polisen i Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!