Min favoritsemla smakar som en bit av himlen

Snart är det dags för fettisdagen. Lisa Berglunds tolkning har ett franskt bakverk som förebild. "Med karamelliserat råsocker, rostade mandlar och lättvispad grädde så smakar den som en liten bit av himlens fluffiga moln."

En traditionell semla går visserligen ner, men Lisa Berglunds egen variant med karamelliserat råsocker hamnar på definitivt på topplistan.

En traditionell semla går visserligen ner, men Lisa Berglunds egen variant med karamelliserat råsocker hamnar på definitivt på topplistan.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå kommun2020-02-22 06:00

Fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg. Kärt barn har många namn och på senare år har semlan också tolkats i en mängd varianter. Kring fettisdagen finns numera allt från korvbrödssemlan till versioner på bullar, tacos, burgare och wraps.

Lisa Berglund, som tillbringar sina dagar bland söta degar, ekologiskt florsocker och närodlade grödor, har en helt annan favorit. Nämligen hennes egen petit choux-semla.

Den har hon experimenterat fram mellan jobbet på Ekbergs bageri, arbetet som restaurangansvarig vid större event på Luleå energi arena och som engagerad i matateljén på Sinnenas ateljé.

Lisa, som är uppvuxen med sin mammas hemgjorda semlor, säger att hon egentligen inte är någon fantast av bakverket, även om en semla kan sitta helt rätt ibland.

Hennes egen version med karamelliserat socker och mandel har en fyllning på mandelmassa av rostade mandlar och en nypa havssalt och ytterst lättvispad grädde med mortlad kardemumma. Lisa säger att de smakar "som en liten bit av himmelens fluffiga moln" och frågar du henne så hamnar hennes tolkning definitivt på semlornas topplista.

– Jag har utgått från ett klassiskt recept på det franska bakverket petit chouer. För att få mer struktur toppar jag bakverket med råsocker och mandel innan gräddning.

När Lisa skapar något är allt gjort från grunden. Därför börjar hon med att värma upp smör, mjölk, kardemumma och vatten i en kastrull. När smeten är varm vänder hon ner mjöl och fortsätter att röra med bestämda tag. När det börjar släppa i kanterna och degen rullar i pannan är det dags att ta bort kastrullen från värmen.

Degen åker ner i en kall skål och sedan monterar Lisa den med ägg tills konsistensen är spritsbar.

– Efter att de har varit i ugnen har petit chouerna en naturligt urgröpning som passar utmärkt att fylla.

Lisa brinner för mathantverk och använder lokala, svenska eller ekologiska råvaror när hon bakar eller tillverkar godis.

– Människan har en naturlig dragning till det söta i livet, men jag ser hellre att vi äter en mindre mängd av något riktigt gott utan tillsatser och färgämnen än en massa billigt lösgodis. 

Att använda smakerna som finns omkring oss i första hand och att komplettera med ekologiska produkter i andra hand är enligt Lisa är en del i att ta ställning för klimatet.

– Rent krasst handlar det om huruvida vi vill ha planeten kvar eller inte.

Själv odlar hon allt mellan tomater, pumpor och åkerbär i den oorganiserade trädgården hemma.

– I morse bakade jag brysselkex med citrontimjan som jag tog från min egen trädgård i somras. Jag använder såklart också bär, örter och lokala äpplen liksom rallarros och maskros när jag bakar.

Att experimentera i köket är en del av Lisas vardag. Hon har valt att inte ha ett fast heltidsjobb utan växlar mellan olika arbetsplatser för att inte tröttna.

I köket hemma på Djupviken tar hon fram prototyperna till godsakerna som hon säljer på Sinnenas ateljé.

Hennes kola smakar av syrlig rabarber eller bourbonvanilj och havssalt.

Det blir också en del geléhjärtan och marshmallows och snart ökar utbudet.

Nästa vecka åker Lisa nämligen till Eldrimner, som är en ett nationellt resurscentrum för mathantverk, för att gå en kurs i karamellkokning.

Men innan dess hinner hon nog njuta av en Lisa-semla eller två.

Recept

Petit coux-semla

cirka 12 stycken

Ugn: 200-210 grader varmlyft

Till petit chouerna:

1 msk kardemumma

100 g vetemjöl

63 g vatten

63 g mjölk

63 g smör

125 g ägg

2 g råsocker

2 g salt

Till topping:

1 dl råsocker

1 dl hackad mandel

Varm vatten, mjölk, kardemumma, socker, salt och smör tills det börjar bubbla. Tillsätt mjölet under omrörning.

När degen börjar släppa från kanterna så rostar du den lätt genom att rulla runt den i kastrullen.

Häll över i en ren kall skål, montera ner ett ägg i taget under kraftig vispning.

Spritsa rundlar på bakplåtspapper, cirka 8 centimeter.

Toppa med råsocker och mandel. Grädda. Öppna inte ugnslyckan, då blir de platta.

Fyllning:

100 g mandel

100 g socker

Mixa ingredienserna till mandelmassa. Låt stå och mogna i kylen över natten. 

Innan servering:

1 dl mandel, hackad och rostad

1 äggvita

0,5-1 dl grädde

Montera ner äggvitan och den rostade mandeln i mandelmassan. Späd med grädde till spritsbar konsistens. Plasta och ställ i kylen tills du fyller "semlorna".

Till monteringen behövs också 3 dl lättvispad grädde med 2 tsk nystött kardemumma i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!