Mer kritik mot Piteås djurförbud

Nu sällar sig ytterligare kritiker mot Piteås beslut att förbjuda djur på äldreboenden. "Piteå kommuns beslut är märkligt och känns ogenomtänkt", säger Ulla Björnehammar från intresseorganisationen Manimalis.

Piteå kommun får ytterligare kritik för sitt beslut att inte tillåta terapihundar inom äldreomsorgen. Här ses  vårdhunden Othello, som jobbar på ett demensboende i Ekerö utanför Stockholm. (Arkivbild)

Piteå kommun får ytterligare kritik för sitt beslut att inte tillåta terapihundar inom äldreomsorgen. Här ses vårdhunden Othello, som jobbar på ett demensboende i Ekerö utanför Stockholm. (Arkivbild)

Foto: Erik Nylander / TT

Piteå kommun2019-10-16 15:58

Manimalis arbetar med sprida information om sällskapsdjur och deras hälsobringande effekter. Därför är det kanske inte så konstigt att beskedet att Piteå kommuns djurförbud  fått dem att reagera.  

Organisationens ordförande Ulla Björnehammar framhåller att Piteås beslut går mot strömmen i en tid när allt fler kommuner inser värdet av terapihundar på såväl äldreboenden som i skolan, där så kallade läshundar används för att stödja och motivera barn med lässvårigheter.  

– All forskning visar samma sak, djuren får oss människor att må bättre, vilket dessutom är samhällsekonomiskt fördelaktigt, säger Ulla Björnehammar i ett pressmeddelande.  

Björnehammar backas upp av Sara Karlberg, vd för Svenska terapihundskolan, som särskilt framhåller att Socialstyrelsen har tagit fram en tydlig vägledning som är enkel att följa om man vill introducera terapihundar inom äldreomsorgen.  

– Och när det gäller de risker som socialnämnden nämner så har man ju redan idag hygienregler man ska följa på äldreboenden, säger Karlberg.

Manimalis menar att erfarenheten visat att terapihundar fungerar alldeles utmärkt i många andra kommuner och regioner, och att tiden visat att fördelarna för brukarna överväger de eventuella nackdelarna för personalen.  

– Därför är Piteå kommuns beslut märkligt och känns ogenomtänkt, säger Björnehammar.

Vad gäller att robotdjur skulle vara ett alternativ som fyller en liknande funktion som levande djur är Manimalis inte övertygat,  

– Visst, det finns studier som visar att robotdjur fungerar bra, men det gäller i början av försöken. Efter ett tag inser deltagarna att det inte är riktiga djur och tappar intresset. Att försöka motivera äldre människor att stiga ur sängen, eller sköta sin hygien eller klä på sig med hjälp av en robotkatt är därför dömt att misslyckas, säger Sara Karlberg.

Pilotstudier har dock visat positiva resultat med robotkatter hos patienter med svår demens i ett sent skede av sjukdomen, där patienter kan känna glädje och lugn med en robotkatt liggande intill sig i sängen.

– Men om man vill hårdra det kan det upplevas som kränkande behandling att försöka aktivera en äldre människa med hjälp av ett robotdjur, säger Sara Karlberg. Folk blir ju inte dumma i huvudet bara för att minnet börjar svikta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!