Mer filmpedagogik i Piteås skolor

Ett nytt verktyg ska ge mer filmpedagogik i Piteås skolor. Under tisdagen samlades 200 lärare och pedagoger för att få fortbildning.

Lars-Eric Larsson, Filmpool Nord berättade om det nya verktyget som ska få in mer filmpedagogik i undervisningen i Piteås skolor.

Lars-Eric Larsson, Filmpool Nord berättade om det nya verktyget som ska få in mer filmpedagogik i undervisningen i Piteås skolor.

Foto: Laila Bäckström

Piteå kommun2019-10-29 20:30

Filmpool Nord stod som värd för konferensen som handlade om medie- och informationskunnighet och filmpedagogik. Målet med dagen var att sprida kunskap om ungas mediavanor och hur lärare kan jobba med bland annat film som ett pedagogiskt verktyg i undervisningen.

Under dagen fick deltagarna information om ungas mediavanor via Statens medieråd, projektet "Kunnig på nätet" och lära sig mer om sajten Filmriket. En nationell satsning som Filmpool Nord lanserat tillsammans med samarbetspartners med olika filmpaket och utbildningsmanualer som alla lärare i Sverige kan använda kostnadsfritt i sin undervisning. 

Det handlar om att elever får skapa film och rörlig bild och lära sig filmens språk.

– Vi tycker att alla ska ha rätt till det globala språket - film, säger Lars-Eric Larsson, filmkonsulent barn och ungdom vid Filmpool Nord, som menar att lärarna har en avgörande roll för att satsningen ska lyckas.

Filmriket Play erbjuder just nu två filmpaket med ett tjugotal filmer som på något sätt lyfter frågor om FN:s globala mål för hållbar utveckling.

– Vi tror på filmens kraft för att uppnå de här målen i Agenda 2030, säger Nils-Thomas Andersson, Filmcentrum, som distribuerar film för skolor och institutioner.

Till de 17 olika målen finns filmer - för både yngre och äldre barn.

– För de äldre är det spelfilm som berör och engagerar, det är bra kvalitetsfilm. De visar också hur de olika målen hör ihop, att vi måste lösa alla för att klara Agenda 2030.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!