Mer än 6 000 kortbedrägerier i norr

Kortbedrägerierna dominerar bedrägeribrotten i landet. Under 2019 anmäldes 130 000 sådana brott i Sverige. Oftast sker brottet utan det fysiska kortet.

Mats Ekman, chef för polisens bedrägerirotel, håller föreläsningar om hur man undviker att drabbas av kortbedrägerier. (Arkivbild)

Mats Ekman, chef för polisens bedrägerirotel, håller föreläsningar om hur man undviker att drabbas av kortbedrägerier. (Arkivbild)

Foto: Petra Alvstrand

Piteå kommun2020-01-23 20:35

Antalet anmälda bedrägerier slutade 2019 på drygt 240 000 för hela landet och värst utsatta är storstadsregionerna. Av samtliga bedrägerier är kortbedrägerier fortfarande den i särklass största bedrägeritypen med sina närmare 130 000 anmälda brott. Ofta sker kortbedrägeriet utan det fysiska kortet. Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes 6 676 kortbedrägerier i region Nord. Av dem var 6 021 utan fysiskt kort.

Ett vanligt sätt för nätbedragaren att komma över kortuppgifter är dels vid näthandel på osäkra sidor och dels genom att lura till sig uppgifter genom falska erbjudanden via sms eller mejl. Kortuppgifter stjäls även genom intrång i företagsregister där kunder vid näthandelstillfället sparat sina kortuppgifter på företagets webbplats för att underlätta nästa köp. De stulna kortuppgifterna säljs sedan på den svarta marknaden.

Polisen larmade under förra året om ökande kortbedrägerier och Piteå-Tidningen har flera gånger berättat om bedrägeriförsök och om folk som drabbats. För att upplysa medborgare om vad man bör vara uppmärksam på och hur man undviker att drabbas drog polisen i samarbete med banker och kommunen igång en serie föreläsningar.

Bo Hedlund, kommunpolis i Piteå, är en av dem som ingår i gruppen som tagit ett krafttag mot bedrägerierna. Han tycker sig skönja en liten nedgång av antalet bedrägerier i Pite älvdal. Om det är föreläsningarna som tagit skruv får vara osagt.

– Men de som kommer på föreläsningarna blir medvetna om riskerna på ett annat sätt än tidigare, säger Bo Hedlund.

Föreläsningarna kommer att fortsätta under 2020. Konceptet är populärt och i dagarna hölls en på Samvaron i Piteå. Skellefteå har nu anammat modellen och kommer att inleda föreläsningar efter samma koncept.

Mats Ekman, chef för bedrägeriroteln i länet, har hållit flera föreläsningar och säger att det senaste är att bedragarna ringer upp någon mitt i natten för att tala om att en son eller dotter omkommit i en bilolycka. Den uppringde uppmanas att logga in på banken då pengar behövs i rödaste rappet.

– Det finns inga gränser för vilka metoder bedragarna tar till. De har inga skrupler som helst, säger Mats Ekman.

Att ringa upp någon i syfte att lura av den pengar kallas vishing och är den klart vanligaste bedrägeritypen som drabbar äldre. Då det gäller bedrägeribrott som drabbar yngre handlar det ofta om "Blocketbedrägerier".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!