Matjättens etablering närmar sig en lösning

Lågpriskedjan Lidl jobbar hårt för att etablera sig i Piteå. Diskussioner pågår med fastighetsägare och Piteå kommun.

En av Piteås större trafikleder, Norra ringen. "Vi tittar på andra genomfartsleder för att hitta en bra plats för Lidl," säger Stina Johansson, näringslivskontoret i Piteå.

En av Piteås större trafikleder, Norra ringen. "Vi tittar på andra genomfartsleder för att hitta en bra plats för Lidl," säger Stina Johansson, näringslivskontoret i Piteå.

Foto: Annika Lahti

Piteå kommun2019-11-15 16:00

Lågpriskedjan Lidl, som säljer både mat och prylar, har intensifierat sitt arbete med att hitta en plats för en butik i Piteå. För drygt två år sedan ville företaget etablera sig på Nordlunda, men Piteå kommun sa nej. 

Sedan dess pågår letandet efter en tomt att etablera sig på.

– Vi var upp för ett par månader sedan och tittade. Vi hittade platser som skulle passa oss, men var de ligger kan jag inte säga. Vi för diskussioner med markägare och kommun, säger Johan Vennerström, fastighetschef Lidl.

I Lidls etableringskrav ingår att butiken ska ligga intill en trafikled och där människor finns. Det ska finnas ett flöde av trafik, helst när människor åker till och från arbetet.

– Vi vill norrut. Och nu håller vi på att etablera Lidl i Boden och Luleå och vi skulle vilja få med Piteå på vägen upp. Men några tomter att bygga på har inte erbjudits av kommunen.

Får ni god hjälp av kommunen?

– Kan inte svara på det. Men vi har kontakter med näringslivskontoret. Vi skulle önska tätare kontakt, säger Vennerström.

Back city har varit ett alternativ som varit aktuellt.

– Ja det är inget att hymla om, men vi har också andra förslag. En framtida Norrbotniabanan sätter stopp på vissa bra områden.

Stina Johansson, näringslivskontoret, är den som sköter kontakterna med Lidl om etableringen. 

–  Timmerleden är svår eftersom Norrbotniabanans sträckning förhindrar bygge. Därför har vi erbjudit andra alternativ vid andra genomfartsleder. Vi har erbjudit kedjan över en handfull alternativ under åren, men inget har fungerat.

Norra ringen och Sundsgatan är två av de andra trafiklederna med mer trafik.

– Ja vi jobbar stenhårt för att hitta en lösning. Vi har även kommit upp med andra förslag som att förvärva en fastighet. Diskussioner pågår hela tiden.

Kedjan vill äga sina fastigheter vilket innebär att fastighetsägare också blir inblandade i diskussionerna.

– Jag tror vi närmar oss en bra lösning, vi har några intressanta alternativ, säger Stina Johansson.

För kommunen innebär en etablering arbetstillfällen och ökade skatteintäkter.

Processen är lång innan ett resultat kan presenteras.

– Jag önskar att det gått fortare, säger Johan Vennerström.

Enligt honom finns en marknad för ytterligare storbutik i kommunen.

– Konkurrens är bra genom att det tillför ett ökat utbud. Vi ger inte upp även om det tar lång tid. Men det är ett tag kvar innan vi kan säga att "nu kommer vi".

Matjätten Lidl släpper inte greppet om Piteå utan jobbar stenhårt för att kunna etablera sig.
Matjätten Lidl släpper inte greppet om Piteå utan jobbar stenhårt för att kunna etablera sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!