Mannen planerar gå vidare med resningsansökan

Advokaten Marko Tuhkanen och hans klient planerar att gå vidare med resningsansökan i våldtäktsmålet från 2012. "Just nu avvaktar vi domen mot kvinnan", säger advokaten.

Det var på den här platsen, på Prästgårdsgatan, som kvinnan uppgav att hon våldtagits 2012.

Det var på den här platsen, på Prästgårdsgatan, som kvinnan uppgav att hon våldtagits 2012.

Foto: Frida Enberg

Piteå kommun2019-10-29 11:11

Han är dock tydlig med att utgången i giftmålet inte kommer att påverka deras resningsansökan. 

– Vi kommer söka resning oavsett om hon blir dömd eller inte. Men vi väljer att vänta eftersom det kan finnas domskäl som kan bli användbara för oss, säger Marko Tuhkanen. 

Annars kommer de använda sig av medieuppgifter i resningsansökan. 

– Det har ju framkommit en tydlig bild av att den här människan har svårt att hålla sig till sanningen, det har vi sett när vi följt medierapporteringen i giftmålet. Det är klart att även den typen av uppgifter är användbara för oss, säger Tuhkanen. 

Han berättar också att hans klient ska ha blivit uppvaktad av flera advokater, som tagit kontakt med honom efter PT:s publicering om våldtäktsdomen där giftkvinnan var målsägande. 

– Det var visst flera andra som erbjudit honom sin hjälp redan när jag tog kontakt med honom, men han har bestämt sig för att gå vidare med mig, säger Marko Tuhkanen. 

Han berättar också att klienten redan kände till att kvinnan som anklagade honom för våldtäkt 2012 var giftkvinnan.

– Ja, han var inte chockad direkt, utan han visste att det var hon. Han är positiv till att ansöka om resning, helt klart, säger advokaten och tillägger:

– Det intressanta nu är att det har framkommit att den här personen inte är så trovärdig.

PT berättade den 22 oktober om våldtäktsmålet, som avgjordes av tingsrätten och sedermera av hovrätten 2012. En man i 35-årsåldern blev dömd. 

Advokat Marko Tuhkanen. (Arkivbild)
Advokat Marko Tuhkanen. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!