DIGITALISERING
Jonny Axelsson är IT-chef vid Pite energi och har bidragit till bolagets digitala resa. Listan är lång över de satsningar bolaget genomfört och fortfarande genomför.
– Vi har ett långsiktigt tänk om hur vi vill arbeta med detta inom Pite energi. Vi har hela tiden försökt jobba för att sprida förståelse och kunskap inom området. Tidigare har vi mest sett oss som en leverantör av ström och värme. Nu jobbar vi mycket med hur man genomför projekt och utvecklingsarbete på ett effektivt sätt.
Ett exempel är samverkan mellan enheterna.
– Fjärrvärmen hade inte koll på vad elnät gjorde. Nu samverkar de. Vi gräver enbart en gång. Vi jobbar smartare när vi drar värme, ström och fiber.
Pite energi arbetar med programmet Office 365.
– Det används bland annat för gemensamma arbetsytor och möjliggör effektiv samverkan. Informationsspridningen blir effektivare och vi kan minska pappershanteringen. I dag fakturerar vi över 20 000 hushåll. Mer än hälften av dem använder sig av e-fakturor. Eftersom vi jobbar mycket med hållbarhetsfrågor känns det bra att vi och våra kunder i Piteå kan bidra.
Jonny Axelsson säger att Pite energi har arbetat hårt med att komma ifrån manuella rutiner med ”post it”-lappar där en felanmälan till kundtjänsten resulterade i att teknikern fick en lapp att gå på.
– Nu går all ärendehantering in i det digitala systemet. Teknikern får arbetsordern via en app i telefonen. Flera fel kan lösas tidigare, säger IT-chefen
Pite energi har också infört digital signering, där kunden kan kvittera ett nytt avtal på företagets hemsida och de kan chatta via hemsidan.
– Vi tittar på ytterligare nivåer av digitalisering. Kunder ska kunna få svar på frågor även utanför kontorstid. Det är viktigt att vara lyhörd och kunna erbjuda det kunden efterfrågar.
Han tar upp systemet Lora som handlar om att Pite energi byggt ett radionät för hela kommunen som används för att samla in information från sensorer som kan kopplas på allt från soptunnor till fastigheter. Sensorerna kan bland annat mäta och användas till temperatur, upptäcka fuktskador och tillgång på p-platser.
– Piteå församling har sensorer på tre kyrkor som används för att övervaka deras fjärrvärmeanläggningar. Vi har dialog med både Piteå kommun, Lindbäcks bygg och Pireva. Vi har tre mottagare för sensorerna i Piteå centrum. Med åtta stycken skulle vi täcka hela kommunen och även långt ut i skärgården.