Man skyller grovt rattfylleri på väninnor

Trots 1,59 promille i blodet och bilen i diket försökte mannen skylla allt på två väninnor. Tingsrätten går dock på vittnesuppgifter och dömer Piteåbon.

Det som är besvärande för 50-åringen är att han först vid huvudförhandlingen har berättat att det var någon annan som körde bilen.

Det som är besvärande för 50-åringen är att han först vid huvudförhandlingen har berättat att det var någon annan som körde bilen.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Piteå kommun2019-10-23 16:30

Den 50-årige mannen från Piteå har uppgett att han drack öl i stugan, i en by i Piteå kommun, under det aktuella dygnet. Han ska sedan ha fått besök av två väninnor och efter en stund ska trion ha bestämt sig för att åka iväg. En av kvinnorna körde bilen som de kom i och den andra kvinnan körde mannens bil med mannen i framsätet.

På väg genom byn sprang en hare upp på vägen och kvinnan väjde i diket. Därefter blev trion osams och kvinnorna lämnade i sin bil. Kvar blev mannen som då satte sig i förarsätet med shorts, träskor och 1,59 promille i blodet i mitten av april i år. Väninnorna vill inte dras in i polisutredningen och han har heller inte någon kontakt med dem idag.

Det som är besvärande för 50-åringen är att han först vid huvudförhandlingen har berättat att det var någon annan som körde bilen. I tidigare polisförhör har han sagt att han inte minns något.

Enligt de vittnen som hittade mannen låg han avsvimmad i förarsätet, nycklarna låg på golvet och bilen var varm. Det fanns heller inga andra hjulspår vid platsen. När mannen vaknat till har han uppträtt snurrig och svår att förstå. Enligt ett vittne har han berättat att kom körandes i 170 kilometer i timmen när han plötsligt såg en 70-skylt och bromsade – men hamnade i diket.

Tingsrätten dömer mannen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för grovt rattfylleri. Om påföljden hade blivit fängelse hade straffet blivit en månads fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!