Man döms för sexofredande på PDOL

En man i 20-årsåldern döms för sexuellt ofredande av Luleå tingsrätt. Det efter att han tafsat på en kvinnlig bekant under PDOL.

(Arkivbild)

(Arkivbild)

Foto: Frida Enberg

Piteå kommun2019-09-25 16:04

Mannen och kvinnan besökte PDOL tillsammans med ytterligare en kompis, en kvinna. I förhör har målsägande förklarat att mannen under kvällen var väldigt "kärvänlig" och att han gärna ville kramas med henne. Hon hade också lagt märke till att mannen var rejält berusad. När de tre vännerna satt tillsammans i Kitteltältet smekte han över hennes hår, tog på hennes lår samt hennes bröst. Detta gjorde mannen när den andra tjejkompisen satt mellan honom och målsäganden. Tjejkompisen bevittnade därför på nära håll ofredandet. I rätten beskev hon händelsen som att mannen tog tag i målsägandens bröst. Hon såg att hennes väninna blev illa till mods efter att mannen tafsat på henne. Hon föreslog därför att de skulle gå undan och lämna honom, vilket de också gjorde. 

Mannen har förnekat att han berört målsäganden på detta sätt. I rätten uppgav han att han möjligen tagit på hennes lår för att påkalla hennes uppmärksamhet. Men rätten går på målsägandens och vittnets samstämmiga uppgifter och dömer mannen för sexuellt ofredande. Påföljden blir dagsböter om totalt 11 200 kronor (80 dagsböter á 140 kronor). Mannen får också betala 5000 kronor i skadestånd till målsäganden samt 800 kronor till brottsofferfonden. 

Mannen hade i rätten åberopat två vittnen, men ingen av dem var med vid händelsen. Rätten tog därför inte hänsyn till dessa vittnens uppgifter. 

Domen överklagas innan den 16 oktober. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!