Liv en av medlarna i långvarig konflikt

I drygt ett år har Liv Larsson förberett sig och nu är det dags. Nästa vecka är hon en av fem ledare som ska försöka hitta vägar framåt i Israel-Palestina-konflikten på plats strax utanför Betlehem. "Jag är en liten del av ett jättepussel", säger hon.

Förberedelserna har pågått nästan ett år och nu är det dags för Liv Larsson att åka till Västbanken. Där är hon en av medlarna som ska jobba för att skapa fred.

Förberedelserna har pågått nästan ett år och nu är det dags för Liv Larsson att åka till Västbanken. Där är hon en av medlarna som ska jobba för att skapa fred.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå kommun2020-02-22 06:00

Trots att Utrikesdepartementet avråder från resor till både Israel och Palestina har Liv Larsson packat sin resväska.

I morgon flyger hon till Tel Aviv för att åka vidare till Västbanken. 

Liv har förberett sig i drygt ett år och nu är det dags. Nästa vecka är hon en av fem ledare som tillsammans med en grupp människor ska försöka hitta vägar framåt i den blodiga Israel-Palestina-konflikten som skördat många dödsoffer genom åren.

Ledarteamet har samarbetat i flera år och består av två palestinier, en israel, en amerikansk jude –  och så Liv från Mjösjöliden utanför Piteå.  

Under nio dagar samlas runt 90 deltagare från Palestina, Israel och andra delar av världen på Centre of Talitha Kumi strax utanför Betlehem.

– Många av dem jobbar inom människovårdande yrken och är engagerade i organisationer som Lärare för fred.

Dagarna kommer att fyllas av samtal, från tidig morgon till sen kväll och allt kommer att översättas till engelska, hebreiska och arabiska.

– Det är genom ett enormt markarbete som fred kan skapas. Vi vill vara en del av det. Det finns inga förhandlingar som lett till bestående fred om inte grundarbetet har gjorts innan. Fred måste ske på alla nivåer och tyvärr är det inte så enkelt att två världsledare träffas och bestämmer att det är fred. 

För att förbereda sig har Liv läst in sig på ämnet.

– Ju bättre överblick man har, desto lättare blir det att till exempel undvika felaktiga frågor. Samtidigt är min funktion inte att prata om min syn på konflikten utan att lyssna och visa på alternativa sätt att kommunicera. Jag är ödmjuk för hur lite jag vet och min roll är inte att avgöra vad som skulle kunna vara den bästa lösningen. Men en fråga vi räknar med att den kommer upp på bordet är den om konflikterna kring bosättningarna, som är en ständig källa till frustration och besvikelse.

Liv och hennes team jobbar med Nonviolent Communication, NVC, en modell som ofta används vid medling och som fungerar som en konfliktlösningsmodell. Liv medlar i många olika sammanhang och ett av hennes uppdrag är att hjälpa till i förhandlingar mellan samebyar och skogsbolag i olika frågor.

Eventet i Betlehem är finansierat av bland andra The Center for Nonviolent Communication, en global organisation som vill hjälpa människor av lösa personliga konflikter, konflikter på arbetsplatser eller i organisationer och på politisk nivå på ett effektivt och fredligt sätt. Eventet finansieras också genom kursavgifter och donationer och bygger på en modell där erfarna NVC-tränare leder workshops.

– Vårt uppdrag är att skapa möten och att våga ta i besvärliga frågor på olika platser i världen. Tanken är att skapa kontaktytor mellan grupper och att stärka deras förmåga att kommunicera om besvärliga saker och att hantera konflikter som kan uppstå när man gör det. Vi vill dela med oss av vår kunskap, visa hur det kan gå till och ge deltagarna utrymma att själva öva. Tanken är att verktygen de får med sig ska göra att de kan fortsätta arbetet när de kommer tillbaka till sin vardag.

Efter eventet hoppas Liv att hon åker hem med känslan av att ha lämnat efter sig något varaktigt.

– Jag tror också att jag kommer att sörja hur svårt det kan vara, men att jag också känner hopp. Jag kanske är naiv, men jag tror inte att konflikten är olöslig. Det kanske tar 5, 10, 50 eller 100 år, men jag tror att det kommer att bli fred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!