Lions öppnar fond för 65-plussare

En stor donation gör att Lions i Piteå skapat en fond där mindre bemedlade pensionärer kan söka penningstöd.

Östen Häggström och Dan Ljungkvists, Lionklubb i Piteå, har fått en stor donation som gör att en ny fond bildats i syfte att ge stöd till 65-plussare.

Östen Häggström och Dan Ljungkvists, Lionklubb i Piteå, har fått en stor donation som gör att en ny fond bildats i syfte att ge stöd till 65-plussare.

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2019-11-20 21:52

– Vi har kunnat skapa fonden efter att en privatperson i Piteå donerat så mycket pengar att vi redan i år kan dela ut 50 000 kronor.

Det säger Dan Ljungkvist, president för Lions i Piteå som har 52 medlemmar.

– Pengarna räcker till att dela ut bidrag i flera år och de ska enligt donatorns önskemål gå till 65-plussare som inte har det så bra ställt. Det är öronmärkta pengar, säger Östen Häggström, som deltar i Lions sociala kommitté.

Han klargör att stödet däremot inte är riktat mot de som har boende i kommunal regi.

– Det är för att de anses att ha sina grundbehov tillgodosedda, säger Dan Ljungkvist.

Dan Ljungkvist  och Östen Häggström berättar att det från början av december kommer att finnas en blankett på Lions Piteås hemsida där man kan ansöka om stöd.

– På blanketten får man beskriva sin situation och vad man vill använda pengarna till, säger Östen Häggström.

Lions har även varit i kontakt med Piteå kommuns budget- och skuldrådgivning. Men på grund av sekretess kan inte de berätta för Lions vilka som behöver stöd.

– Men vi har pratat med rådgivningen om att den kan tipsa om att de kan söka pengar ur äldrefonden, säger Östen Häggström.

Dan Ljungkvist understryker att Lions inte kommer att dela ut de 50 000 kronorna till en person.

– Vi delar upp det i mindre summor. Det kan handla om tusenlappar, säger han.

Den nystartade fonden är inte enda exemplet på hur Lions stödjer människor i Piteå med omnejd. Inför julen ökar trycket om att få stöd och totalt delar klubben ut drygt 300 000 kronor per år. I det ingår medel från barnfonden Hjärtat som ger stöd till utsatta barnfamiljer. Föreningen Famy som samlar in pengar till forskning om Skellefteåsjukan får 100 000 kronor per år. Pengarna kommer in via gåvor och via loppisen som Lions i Piteå arrangerar tillsammans med klubben i Öjebyn.

Lionsklubben i Piteå ger också bidrag till diabetesfonden. Dessutom samlar den in pengar till ett projekt som handlar om att stödja de glömda barnen i Adana vid syriska/turkiska gränsen.

– Den insamlingen har pågått sedan 2015 och hittills inbringat 12 miljoner kronor. Där är vi med. Vi arbetar lokalt, nationellt och internationellt, säger Lions president.

Östen Häggström betonar att alla insamlade medel går direkt till mottagarna.

– 100 kronor in till Lions betyder 100 kronor ut. Administrationen betalas av medlemsavgifterna. Nu är medlemsavgiften 950 kronor, säger Häggström.

Lions loppmarknad i Nolias ishall står för en betydande del av intäkterna. Loppisen arrangeras av klubbarna i Piteå och i Öjebyn. (Arkivbild).
Lions loppmarknad i Nolias ishall står för en betydande del av intäkterna. Loppisen arrangeras av klubbarna i Piteå och i Öjebyn. (Arkivbild).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!