Lindén prisad för sina Krügerfynd

Ulf Lindén vid Storfors varv och marina har tilldelats ett hederspris för att han räddat flera Krügerbåtar till eftervärlden.

Ulf Lindén fick nyligen ta emot hederpriset i  form av en maskintelegraf vid MYS årsfest i lördags.

Ulf Lindén fick nyligen ta emot hederpriset i form av en maskintelegraf vid MYS årsfest i lördags.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2020-02-19 19:00

Ulf Lindén fick ta emot hederspriset av föreningen Motor Society Yacht (MYS) vid dess årsfest i Stockholm i lördags.

MYS har 500 medlemmar i Sverige och nu har Ulf Lindén och Per Ahlin i Piteå utsetts till representanter för MYS i norra Sverige.

– Det finns många fina veteranbåtar i norrland så det måste finnas möjligheter att värva medlemmar, säger Lindén.

Han brinner för gamla veteranbåtar. Han har restaurerat åtskilliga och just nu finns flera objekt i sjöbodan vid Storfors varv och marina.

Moitveringen till priset är det arbete Ulf Lindén lagt ned för att rädda flera av familjen Krügers båtar och det började med tändstickskungen Ivar Krügers Loris byggd 1913. Efter Krügers död 1932 såldes båten på exekutiv auktion. Efter flera ägare sjönk båten 1980 utanför en marina på Ekerö.

Åtta år senare hittade Ulf Lindén Loris efter ett tips.

– Båten låg på sidan vid ett skogsbryn. Jag köpte den, tog den till ett varv och riktade upp båten. Sedan sålde jag den till Mats Ahrenborg i Stockholm som renoverade den. I dag går den som charterbåt i Stockholms skärgård, berättar Lindén.

Ivar Krüger hade en bror, Torsten Krüger, som hade en stark fäbless för båtar.  Han ägde en 18,5 meter lång yacht, Atala, byggd 1916. Torsten Krüger ägde Stockholmstidningen innan han sålde den till LO.

– Jag hittade vraket av Atala i Göteborg och tillsammans med två vänner körde vi upp båten via Göta kanal till Stockholm. Det var spännande. När vi kom fram tog vi loss durkarna och då var det ett stort hål i botten. Båten hade stålskrov och var helt genomrostad. Vi ägnade tre år åt att renovera den till en kostnad av tre miljoner kronor. Sedan flyttade jag hem till Piteå. I dag finns Atala vid Pampas marina och kör charterturer, säger Lindén.

Han tog också hand om Torsten Krügers Mary som han hittade på Stackgrönnan i Skellefteå 1997. En 10,5 meter lång båt byggd 1930.

– Den användes för att köra familjen ut till sommarstället i skärgården, säger han.

Lindén tog den till Tord Söderbergs båtverkstad på Håkansön. Sedan såldes den till en person i Umeå som lämnade den till båtvarvet Johansson och son i Holmsund för renovering.

Den fjärde Torsten Krügerbåt Lindén tog hand om heter Diana, en 15,5 meter lång stålbåt som han köpte i Luleå. Han tänkte renovera den men sålde den till en byggmästare på Åland för att i stället bygga upp Storfors varv och marina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!