Lidström jobbar med digital strategi

Utvecklingsledaren Ola Lidström har uppdrag att ta fram en plan för hur den digitala tekniken ska byggas ut inom Piteå kommun.

Ola Lidström arbetar med Piteå kommuns digitala strategi. "Vi vill minska vattendelarna mellan förvaltningarna", säger han.

Ola Lidström arbetar med Piteå kommuns digitala strategi. "Vi vill minska vattendelarna mellan förvaltningarna", säger han.

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2019-12-27 18:00

DIGITALISERING

– Vi har ett ledningsuppdrag från kommunfullmäktige att förtydliga kommunens arbete med verksamhetsutveckling och digitalisering. Det handlar om att säkerställa kommunens förutsättningar att verka i en digital tid och kunna dra nytta av de möjligheter som ges. Vi behöver se till att det kommer fram smarta och säkra lösningar och att uppkopplingar finns tillgängliga för både verksamheter och medborgare.

Det säger Ola Lidström, utvecklingsledare vid kommunledningskontoret.

– Piteåborna förväntar sig service och tillgänglighet både fysiskt och digitalt. Att förnya våra erbjudanden och sänka de digitala trösklarna är nödvändigt och vi behöver också stärka samverkan mellan förvaltningar och kommunala bolag. Under 2020 kommer vi från centralt håll att aktivt arbeta för att stärka samspelet mellan verksamheter och centralafunktioner, säger utvecklingsledaren.

Han säger att det pågår stora förändringar inom skolan, bland annat genom att skapa en gemensam lösning när det gäller de nationella proven.

Han tar också upp att kommunledningskontoret kommer att stötta verksamheterna i arbetet med att forma e-tjänster som underlättar för medborgarna. 

– Redan i dag är det tillexempel möjligt att via e-tjänster ställa sig i tomtkö, anmäla sig till simskola eller ansöka om att bli god man. Många nya e-tjänster är på gång, men vilka av dem som ska komma först är en fråga som ligger hos respektive verksamhet, säger Ola Lidström.

Han pekar på att samverkan inom digitaliseringsområdet sker via den e-nämnd som bildats av länets 14 kommuner.

  – Via e-nämnden kan vi agera tillsammans och dela på utveckling och förvaltning av system och digitala plattformar. 

Ett exempel på samverkanslösning är e-tjänsteplattformen.

– Utvecklar vi i Piteå en e-tjänst för tomtkö så är den möjlig att använda för alla andra kommuner som har plattformen. På samma sätt kan vi dra nytta av e-tjänster som utvecklas i Boden, Luleå, Pajala eller Skellefteå, säger utvecklingsledaren.

Ett annat exempel är räddningstjänsterna i Norrbotten.

– De behövde förnya sina administrativa system och i dag finns i stället för 14 olika lösningar, ett system som alla använder sig av, säger Lidström.

– Det finns stora möjligheter genom digitaliseringen, men det är inget lyckopiller. Det krävs både samspel och verksamhetsutveckling för att vi ska kunna leverera det bästa möjliga för Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!