I höstas stod det klart att utbildningsförvaltningen måste omfördela sina resurser under 2020 för att uppnå en budget i balans. Det ledde bland annat till beslut att avveckla naturskolan, att minska sensomotoriken och språkslussen och dra ner på resurspedagoger.
I en skrivelse ställd till utbildningsförvaltningen och till barn- och utbildningsnämndens ledamöter, gör lärarfacken gemensam sak, mot de resurser som dras in.
"Vi förstår att kommunens medel är begränsade och ska räcka till mycket i kommunens verksamheter. Vi anser dock att skolan är den viktigaste platsen för att i framtiden hålla nere kostnader inom andra förvaltningar. Ju fler som vi kan få igenom systemet med kunskaper och självförtroende och framtidstro; ju fler legitimerade lärare som orkar arbeta heltid och ända fram till pension och kanske till och med längre än så, desto fler medborgare kommer att bidra till, istället för att vara beroende av, vårt så viktiga välfärdssystem" står att läsa i skrivelsen.
Sofia Liberg, ordförande för Lärarförbundet, är inte nöjd med sakernas tillstånd.
– Det här leder till en kvalitetsförsämring i skolan. Det framgår tydligt av hur Piteå rasat i ranking i Bästa skolkommun.
Lokalbrist och undermåliga lokaler lyfts i skrivelsen fram som ett stort problem.
– Många av de lokaler som används i skolan är bristfälliga och inte rustade på åratal. Vissa skolor borde rivas och byggas nya men det är dyrt och till det saknas pengar. Dessutom har vi stora kostnader i form av moduler.
Med en ansträngd ekonomi anser heller inte lärarfacken att det är rätt att satsa på en dansprofil.
– Som fack är vi så klart inte emot en dansprofil men jag kan inte tycka att det är okej att satsa på en profilering när resten av verksamheten måste spara. Det blir en felprioritering, säger Sofia Liberg.
Av skrivelsen framgår att Piteå satsar mindre pengar än andra Norrbottenskommuner på bland annat skollokaler och undervisning. Att det skulle förhålla sig så förnekar Ken Åman (S), vikarierande ordförande för barn- och utbildningsnämnden.
– Vad statistiken visar beror på hur man använder Kolada, säger han.
Ken Åman tycker det är fel att säga att skolan ska spara pengar.
– Pengarna räcker inte till allt så det handlar om att använda dem på bästa sätt.
Fotnot: Kolada är ett verktyg för jämförelser och analyser inom kommuner och landsting.