Ett jättegupp som aldrig tycks gå att åtgärda ordentligt är de flesta som färdas efter E4 vid Boviken bekanta med. Men under vintern har även en lång sträcka asfalt lossnat i hjulspåren och slitbanan ser ut som en gammal kärrväg.
Hur länge vägskadorna funnits, när de upptäcktes och när varningsskyltar sattes upp är oklart. Trafikverkets projektledare Ronald Andersson har vetskap om att det brukar vara problem med vägguppet vid Långskataviadukten, men hade på tisdagen inte fått någon rapport om de allvarliga asfaltskadorna.
– NCC som är entreprenör för vägbeläggningarna i området måste åka ut och titta på plats och göra en bedömning av de här skadorna och vad man kan göra åt dem. Jag ska prata med dem så snart som möjligt.
Hur ser du på olycksrisken efter sträckan?
– Den bedöms också av entreprenören. I första hand sätter man upp varningsskyltar. Om det sedan är stor risk för att en olycka ska drabba tredje man, blir det andra steget att sänka hastigheten men då behövs ett myndighetsbeslut av Trafikverket.
Ronald Andersson säger att vägsträckan är ett sorgebarn och att det har varit problematiskt ända sedan nya E4 byggdes.
– Det är gammal sjöbotten där och besvärliga markförhållanden. En vik går in alldeles vid E4. Någonting är besvärligt i grunden där, säger han.
Några stora insatser i form av asfaltering kommer inte att utföras i närtid, enligt Andersson. Det skulle bli en alltför kostsam åtgärd då det isåfall måste göras om till sommaren.
– Att göra asfaltbeläggning nu är inte optimalt, det är en mycket ogynnsam tid då backen är för kall. Om man ska få vidhäftning och lägga nytt asfaltlager kräver det att man gör på rätt sätt.
Istället gör man en annan typ av åtgärd och lägger en reparationsasfalt, enligt Andersson. Det är en annan typ av massa av samma struktur som när man lagar hål.
Den här vintern har tagit hårt på många vägar, menar Ronald Andersson, som säger att det har uppstått skador där det inte brukar göra det.
Hur ska man agera om man får punktering?
– Om man får punktering på grund av vägskador när man kör på Trafikverkets vägar, så kan man ringa oss eller göra en skaderapport på vår hemsida.
När tror du att skadorna kommer att vara åtgärdade?
– E4 är ju en högprioriterad väg, så det krävs snabba insatser men exakt när kan jag inte säga.